„TIFF a avut o influență extrem de mare în creșterea mea”

Într-o vreme, Cătălin Moise a scris la AperiTIFF. Acum, canalul său de YouTube are peste 115 mii de abonați. Cătălin ne-a vorbit puțin despre începuturile sale și planurile de viitor.

Am aflat recent că ai lucrat la TIFF (chiar AperiTIFF). Cum ai ajuns să scrii în cadrul TIFF? Cum a fost experiența de staff la TIFF?

Cătălin Moise: Am venit prima oară la TIFF prin 2005, acum 18 ani, apoi am tot venit. Am ratat doar unul până în 2010. Eu oricum tot scriam despre filme, iar prin 2010 am lucrat pentru prima oară la AperiTIFF, făceam traduceri. Prin 2013, 2014, 2015 am venit și am lucrat full-time. Aveam și alți prieteni care lucrau și ei acolo.

Acum că ești guest, cum se simte să fii aici?

C.M.: Încă nu-mi dau seama cum mă simt acum. S-a simțit foarte bine să fiu invitat. Mă bucur mult că voi modera un panel, voi încerca să mă amuz. Mă bucur foarte tare că festivalul încă se face, a avut o influență extrem de mare în creșterea mea și în tot. Îmi amintesc tot felul de momente.

Cum ar fi?

C.M.: Îmi amintesc prin 2014 că era petrecerea de închidere, voiam foarte mult să-l găsesc pe Chirilov și să-i spun ce mult îmi place festivalul și ce bine că există. Mi s-a spus că l-am și găsit, dar nu-mi aduc prea bine aminte. 

Acum că ești aici, ce filme ai vrea să vezi? 

C.M.: Motivul principal pentru care am venit la Cluj e să văd Tar. Am așteptat rugându-mă timp de 6 luni că filmul o să poată fi văzut pe ecranul mare. Când am văzut că sunt invitat și că se proiectează Tar, am zis că „wow”. 

Ai terminat o facultate de film în străinătate, iar acum faci eseuri video pe YouTube, dar te-ai gândit să te întorci vreodată la cinemaul convențional? Ne putem aștepta la un film de Cătălin Moise în selecția TIFF în anii ce vor urma?

C.M.: Da, cu siguranță, ăsta e planul. Asta trebuia să fac acum, să scriu un film, dar nu m-am ținut de treabă. Mai există antecedente, Ion Indolean, care a scris la AperiTIFF și a avut și filme la TIFF. Așa că da, dacă voi face un film și-i va place lui Chirilov, va fi la TIFF.

0 replies on “„TIFF a avut o influență extrem de mare în creșterea mea””