Lumea și lucrurile s-au dus dreacu dar Regele nu știe. O comedie tristă, fină și ironică.
Regele Nicholas al treilea (Peter Van den Begin) tocmai ce credea că a scăpat din Balcani (după peripețiile din Regele belgienilor, l-ați prins tot la TIFF acu’ 3 ani) dar iaca, între rege și avionul militar care îl așteaptă să îl returneze la el în regatul Belgiei este fix Sarajevo, acest oraș cu o tradiție funestă pentru capete încoronate. Nicholas se dovedește un adevărat os domnesc, o pățește de-a dreptul istoric pe străzile din capitala Serbiei și cu viața atârnând de un fir de păr ajunge în luxosul sanatoriu condus de Otto Kroll (Udo Kier). Recuperarea nefiind chiar ușoară, micro-curtea regală din jurul său decide să-l scutească pe rege de oribilele știri: Belgia s-a rupt în 2, iar Uniunea Europeană și-a dat și ea obștescul sfârșit, după o serie de blocaje instituționale.
Peter Brosens și Jessica Woodworth recidivează cu un sequel umoristic al unui film lejer și aerisit, care, în felul lui sequel de a fi, face lucrurile ușor diferit. Stilul vizual rămâne elegant și contemplativ, lipsit de artificii și timpi morți, personajele sunt aceleași, captive într-o aventură est-europeană de care parcă se simt și vinovați să se bucure. Dar se bucură și șefa de PR (Louise Vancraeyenest) și majordomul (Titus De Voogdt) și șeful de staff (Bruno Georis). Că „oameni suntem”, iar umanitatea sinceră și nespectaculoasă a personajelor este în continuare un atu al aventurilor (ex-)regelui Nicholas. Dincolo de aventurile din casa de nebuni, pardon… de recuperare, se văd clar metaforele și semnalele de alarmă politice.
Filmul o coproducție Belgia, Olanda, Croaţia, Bulgaria scris și regizat de Peter Brosens și Jessica Woodworth, poate fi savurat în această seară la Club Transilvania de la ora 00.30