Cédric Tourbe se întoarce în anul 1940 (au trecut abia 80 de ani de atunci, îți vine să crezi?) pentru a dezvălui informații înspăimântătoare despre Pădurea Katyn care „adăpostește” peste 4000 de trupuri ale ofițerilor polonezi uciși de NKDV și mulți alți civili uciși cu câțiva ani mai devreme.
Stalin și Hitler au făcut o înțelegere secretă prin care și-au împărțit Polonia după bunul plac. De parcă asta n-ar fi fost de ajuns, Stalin le-a câștigat încrederea cetățenilor polonezi, le-a dat speranța că o vor duce, în sfârșit, mai bine. Binele nu le-a fost decât teoretic, pentru că practic li se întâmplau niște lucruri greu de imaginat.
Documentarul are în componența lui videoclipuri din realitate, arhive strânse, puse cap la cap, aranjate într-o oră și jumătate de adevăruri usturătoare. Pentru situațiile în care videoclipurile ar fi fost imposibil de procurat, s-au folosit ilustrații care se potrivesc perfect cu atmosfera creată, cu filtrul sepia. Un efect subtil, dar puternic îl are și sunetul folosit: pe lângă muzică se regăsesc „zgomote de fundal” care oferă o experiență cât mai verosimilă.
Al doilea război mondial a fost cumplit. Stalin and the Katyn Massacre aduce, pe lângă perspectiva victimelor, și perspectiva criminalilor, fapt ce contribuie la a înțelege mai bine cum funcționau sistemele și rotițele din ele, care era modul lor de gândire, ce urmăreau și, de cealaltă parte, ce a însemnat totul pentru oamenii de rând.
Documentarul va putea fi urmărit doar marți, 4 august, la ora 22, în curtea Muzeului de Artă.