În ultimul său lungmetraj, regizorul și scenaristul ucrainean Oleh Sentsov expune o filosofie a binelui și a răului, din păcate mult prea relevantă pentru contextul european actual. Titlul filmului, Rhino, este dat de porecla protagonistului său Vova, care se încâlcește mult prea puternic în pânza mafiei ucrainene din anii ’90. Rhino se aseamănă cu un rinocer – nu doar datorită cucuiului din frunte care i-a rămas în urma unei bătăi, ci și din cauza instinctului animalic ce pune stăpânire pe el mult prea des.
Într-un plan secvență de câteva minute, Sentsov reușește să ne prezinte, cu schimbări de costume și decoruri complexe, tragica existență a personajului și a familiei lui. O vădită încercare de justificare a comportamentelor și traiectoriei sale viitoare. Violența nu îi este străină nici în copilărie, însă, odată cu trecerea timpului, ajunge să se transforme într-un stil de viață.
Filmul abundă în citate care are putea trece foarte ușor drept clișee, dar regizorul se folosește de ele cu istețime și le integrează în estetica filmului. Povestindu-i unui presupus preot despre greșelile din trecut care îl marchează, Rhino face comparația dintre sufletul unui nou-născut și o floare – primul cadru al filmului este chiar el, copil fiind, într-un câmp de floarea-soarelui. Pe măsură ce narațiunea progresează, culorile se desaturează, capătă nuanțe maro, asemeni pământului care acoperă sufletul unui adult – în concepția protagonistului.
Momentul în care acest noroi începe să se aștearnă peste ființa lui este marcat de intrarea așa-zișilor gangsteri pe ecran, într-o manieră tipică Tarantino – poziționarea personajelor și stilul de filmare amintesc de celebra scenă din Reservoir Dogs. Pentru o clipă pare că e regele Pământului. Are o frumoasă soție, o fetiță, amante, bani, subalterni și respectul întregii lumi criminale. Din acest punct, însă, Rhino își începe călătoria spre dezumanizare, care va fi finalizată tot cu un moment de cotitură.
Într-o secvență cu evidente referințe biblice, protagonistului i se bat cuie în picioare și este lăsat să moară într-un staul. În ciuda sorții deloc favorabile, el reușește să supraviețuiască și se târăște cu îndârjire înspre noua lui identitate. Rhino redevine Vova. Renăscut. Reînviat. Însă trebuie să plătească pentru greșelile din trecutul lui. Un cuțit și doi prieteni vechi îi facilitează răscumpărarea. O lovitură pentru fiecare victimă a comportamentului său inuman.
Filmul rulează în cadrul secțiunii Fără limită luni, 20 iunie, ora 18:00 și joi, 23 iunie, ora 22:15, la Cinema Florin Piersic.