Peste șapte mări și șapte țări. Basm vs. modernitate

Un basm superb și imprevizibil, fantastic și verosimil. Morala? Nu subestima importanța unui șobolan. Și nu te pune cu nebunul din tren.

Imagine splendidă, un amestec insolit de gândire mitică transpusă în modernitate, umor savuros și dramă care lovește drept în inimă – toate acestea găsesc un echilibru surprinzător și seducător în filmul scris și regizat de Ramasubramaniam Sankaranarayanan aka Mr. Ram.

Modul în care cultura indiană spune povești este fără pereche, iar Peste șapte mări și șapte țări (Seven Hills Seven Seas) are toate componentele necesare să stârnească o mare poftă de mit și legendă: un prinț (Nivin Pauly) nemuritor și chinuit de povara celor aproximativ opt mii opt sute de ani trăiți, o prințesă misterioasă (Anjali), un martor uluit și amuzant (Soori) și… în loc de vreun cal măiastru… un șobolan simpatic, empatic și tragic.

Așa cum „Făt Frumos” e mai puțin un nume și mai mult un arhetip a cărui poveste are nenumărate variații și totuși este una și aceeași, așa și personajele acestui film nu au nume – sunt „eroi cu o mie de chipuri” și foarte ușor de îndrăgit.

Mr. Ram știe exact ce face aici, amestecând cu virtuozitate trimiteri la ritualuri și credințe hinduse, legende Tamil păstrate din antichitate și mituri moderne din sfera filmelor Marvel (Hulk este chiar pomenit, dar situația duce cu gândul la Moon Knight), atât în povestea propriu-zisă, cât și în ritmul relatării ei. Actoria este cuceritoare, muzica remarcabilă, iar scenografia și imaginea dau suflet scenariului, cristalizând un film memorabil, pe care îți vine să-l povestești prietenilor.

Duminică, 23 iunie, ora 21:45 – Piața Unirii Open Air

Luni, 24 iunie, ora 21:45 – Parc Poligon Florești

0 replies on “Peste șapte mări și șapte țări. Basm vs. modernitate”