Pelikan Blue. Vara în care am fost tineri și liberi

Cât de greu poate să fie să falsifici niște bilete de tren? Nu foarte, dar ce vine după e mai complicat. Și, oricât de greu ar fi, merită pentru o vară de călătorit fără limite.

Animația-documentar a lui Laszlo Csaki Pelikan Blue ne aruncă în Ungaria de la sfârșitul anilor ’80, într-un moment-cheie, când oamenii s-au trezit dintr-odată cu granițele deschise și cu restul Europei stând la dispoziția lor, să fie văzut. Dar, până la urmă, la ce bună libertatea dacă nu ți-o poți permite?

Akos, Petya și Laci, după ce sunt aproape gata să folosească niște bilete de tren contrafăcute neglijent și pline de greșeli, se decid să încerce să își facă singuri biletele lor. Cu puțină chimie de gimnaziu, un pic de Domestos, indispensabila hârtie indigo Pelikan Blue și niște furtișaguri inofensive, cei trei reușesc să iasă din țară și să treacă de controlorii de bilete nu numai o dată, nu de două și nici de trei ori, ci toată vara. Akos, Petya și Laci, prin toată Europa.

Bineînțeles că unul din ei vorbește și, bineînțeles, că se află. Nu numai că acum trebuiau să facă bilete pentru prieteni de-ai prietenilor lor, dar trebuiau să îi și instruiască pe fiecare în parte în legătură cu o multitudine de detalii, pentru a nu trezi suspiciuni. Mica lor joacă se transformă într-o nu-așa-mică rețea de falsificare și cumpărare de bilete, care (evident) nu poate rezista la nesfârșit fără ca cineva să calce greșit și să dea de bănuit poliției.

Cu umor și eficiență, Pelikan Blue ne poartă într-un ritm îmbătător prin ce pare a fi o distracție de tinerețe bună de repovestit și dezbătut la maturitate. Cu sprijinul Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar.

Miercuri, 19 iunie, ora 17:45 – Universitatea Sapientia

Joi, 20 iunie, ora 19:30 – Cinema Mărăști

0 replies on “Pelikan Blue. Vara în care am fost tineri și liberi”