Suntem atât de ocupați să privim cerul și să așteptăm semne de acolo, că uităm câte mai avem de descoperit și înțeles încă pe această planetă. A trebuit ca regizorul Craig Foster să își dedice un an din viață urmăritului unei caracatițe pentru a înțelege că se poate ajunge la o conexiune cu ceva ce nu doar că nu vorbește pe limba noastră, dar trăiește într-un mediu străin nouă.
Patrick și balena este My Octopus Teacher la puterea a zecea, grație regizorului Mark Fletcher și a lui Patrick Dykstra, fotograf și cercetător marin, din copilărie complet fascinat de balene. Acesta și-a părăsit meseria de avocat pentru a-și dedica viața imenselor animale, apoi a călătorit lumea în lung și în lat în căutarea balenei albastre, prima lui pasiune. A întâlnit pe drum multe tipuri de balene, le-a studiat și documentat pe toate, însă cea care i-a schimbat complet viața și perspectiva asupra relației cu ele a fost cașalotul Dolores.
Dacă Moby Dick se apleacă în fața imensității copleșitoare a animalului, Patrick înoată de jur împrejurul lui, îl filmează, fotografiază și țăcăne din aparat în semn de salut. Cașaloții femele au un salut specific ce seamănă cu codul morse: trei de țac, urmate de doi de țac, un sunet metalic, de rotiță zimțată cu ecou. Cașalotul îi răspunde. Apoi Patrick se răsucește în apă și cașalotul imită mișcarea. Imaginea este incredibilă. Patrick este o musculiță pe lângă Dolores.
Se fac în prezent studii pentru a putea descifra limbajul balenelor. Patrick însă se oprește la limita dintre pasiune și știintă, o graniță pe care nu o poate trece fără a pierde, simte el, încrederea animalului. Așa că se balansează pe muchie cu oftica omului care nu poate de unul singur, nu într-o singură viață, să ajungă suficient de departe pentru a șterge orice bănuială de antropomorfizare extatică. Patrick și balena e un documentar ce arată fabulos de imposibil, un close encounters pe pământ, cu animale care, la o privire atentă, sunt mai extraterestre chiar decât extratereștrii la care ne dorim așa de tare să ajungem.
Marţi, 13 iunie, 21:45 – Piața Unirii Open Air
Marţi, 13 iunie, 21:45 – Parc Poligon Florești