Să nu ucizi este un thriller dramatic despre individ, sistem și infecțiile intra-
spitalicești.
Unui doctor tânăr îi moare un pacient. Un nou-născut care a făcut o infecție.
Măcinat de dubii și ros de vinovății Cristian (Alexandru Suciu) descoperă cauza morții pacientului: dezinfectantele folosite în spitale, care sunt de fapt extrem de diluate. Se pornește o cruciadă personală și o luptă cu toate morile de vânt ale sistemului medical și cu toate tentaculele caracatiței corupției.
Regizorii Cătălin Rotaru și Gabriela Virginia Șarga optează pentru un demi- thriller servit cu accente de dramă. Baza solidă din realitatea românească care-a inspirat filmul (scandalul Hexifarma) este reconstruită când procedural (la ghișee și ministere, procuraturi și comisii spitalicești), când pe zona dramei personale a unui cruciat singur și deloc capabil să renunțe la lupta sa. Este o luptă pentru viețile care „se mai pierd, dar csf, ncsf” prin spitalele deja dotate cu viruși și bacili imuni la orice antibiotice. Încă un semnal de alarmă, pierdut prin oceanul de semnale de alarmă despre situația sănătății care ajung atât de des pe fluxurile de știri.
Folosit și ca pion prin labirintul organizării spitalelor (și-al corupției aferente), dar și ca erou, doctorul Cristian pare croit să reprezinte toate speranțele și iluziile clasei de mijloc care vrea o țară ca afară. Miza principală a filmului este traseul moral al protagonistului. Va reuși să rămână integru și întreg din lupta cu sistemul mafiot? Va fi zdrelit? Va fi co-optat în jocul cu viețile pacienților pe care aproape toți îl practică și nimeni n-are curajul să îl denunțe?