Vladimir Putin se ferește să-i rostească numele. Televiziunile de stat din Rusia, al căror program este controlat politic și conține majoritar propagandă de stat, s-au prefăcut și ele ani în șir că nu există un cetățean rus pe nume Alexei Navalnîi.
Activist anti-corupție, Alexei Navalnîi este văzut ca principalul opozant al Rusiei față de regimul de la Kremlin și a organizat proteste civice în care a militat pentru reformă și schimbarea lui Vladimir Putin prin alegeri libere. Stilul său direct, ironic și non-conformist l-a transformat într-un personaj iubit de tinerii ruși care-și doresc o țară democratică. În plus, Navalnîi stăpânește cu iscusință comunicarea pe rețele sociale.
Cu ajutorul acestora, a reușit să mobilizeze comunități și chiar să închege, la un moment dat, o firavă opoziție la adresa lui Putin și a camarilei sale. Iar opoziția față de regim i-a adus două condamnări cu suspendare pentru organizarea de proteste „ilegale”. În 2019, este re-arestat imediat după eliberarea din închisoare, după 30 de zile de detenție pe care le primise pentru organizarea unui astfel de “protest ilegal” împotriva guvernului. Aviz amatorilor de proteste legale.
După punerea sa în libertate, în 2020, este otrăvit în timpul unei curse cu avionul cu noviciok, o substanță despre care se spune că ar fi semnătura răzbunărilor lui Vladimir Putin pe cei care îi contestă regimul. Sau îi ies din cuvânt.
„Am informat-o pe stewardesă că voi muri și m-am așezat jos”.
Așa și-a amintit, într-un interviu pentru The New Yorker, momentul otrăvirii sale. Într-un alt interviu, a asemănat senzația cu „sărutul” dementorilor – ființe imaginare malefice imaginate de J.K. Rowling în seria Harry Potter. Documentarul regizorului canadian Daniel Roher, proiectat astăzi, îl surprinde pe Navalnîi în acest punct: după momentul otrăvirii și după insistențele soției sale de a fi transferat din Rusia într-un spital din Germania.
Sunt două linii remarcabile ale documentarului: una este revelația adevăratei naturi a regimului politic din Rusia, al cărui vârf este Vladimir Putin – opresiv și bazat pe propagandă și controlul mass-mediei și al internetului. Aici, regizorul pune în contrast personajul – acest rus cu simțul umorului și ochii de un albastru profund – cu imperiul mediei de stat, care primește misiunea de a-l discredita și distruge, după ce îl ignorase ani în șir, prefăcându-se că nu există.
A doua linie spune o poveste mai nișată, dar la fel de fascinantă: a felului în care se face jurnalism în epoca rețelelor sociale și a dark web. V-ați imaginat vreodată că puteți afla autorii unei tentative de asasinat de la mii de kilometri distanță, doar prin achiziția unor baze de date și interpretarea informațiilor conținute de acestea? Dacă nu, dați o șansă documentarului lui Daniel Roher. Veți avea ocazia să-l cunoașteți și pe Christo Grozev, jurnalist de investigații bulgar care semnează în Bellingcat, unul din cele mai impresionante proiecte globale de jurnalism de investigație.
All in all, Navalnîi e un must pentru toți pasionații de politică și mai ales pentru cei care vor să înțeleagă câteva detalii despre omul care a avut curajul să i se împotrivească direct și fără menajamente lui Vladimir Putin.
Documentarul este proiectat astăzi, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților, și va fi subiectul unui dialog în cadrul TIFF Talks, sâmbătă, de la ora 17:00, în Piața Unirii. La discuția moderată de jurnalistul Mihnea Măruță va participa și Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO.