Moromeţii 2 – sensibil, politic

Moromeţii 2 e, pentru foarte mulţi cinefili, surpriza plăcută a anului trecut. Pariul riscant al lui Stere Gulea, de a realiza o continuare pe măsura clasicului din 1987, i-a reuşit. Entuziasmul vizavi de film s-a materializat, printre altele, în cele opt premii şi cinci nominalizări la Gala Gopo 2019. Cu un asemenea portofoliu, e greu să mai spui ceva relevant despre proiect.

Atmosfera surprinsă de regizor şi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, facilitată de actori consacraţi, dar şi de câţiva newcomeri realmente bine aleşi – foarte tinerii Iosif Paștina şi Ioana Bugarin –, susţin comentariul politic al scenariului. Alături de reconstituirea fidelă a unei epoci – mijlocul anilor ’40, sovietizarea ţării, abuzurile groaznice petrecute peste tot în ţară–, Stere Gulea discută felul în care o doctrină poate fascina, pericolul de a ne lăsa câştigaţi prea uşor în faţa unor idealuri care, aşa cum Ilie Moromete cel jucat de Horațiu Mălăele îi spune fiului său mai mic Niculae, nu au aplicabilitate: „Nu se poate, sau se poate, da’ iese rău”.

E, poate, cea mai inspirată, cea mai nuanţată replică din cinemaul românesc al ultimilor ani, pentru că sugerează atât de multe, cu atât de puţin. Aşa e de fapt întreg filmul: gradat cu multă sensibilitate, lipsit de apăsări gratuite. Moromeţii 2 propune o dezbatere care dăinuie mult în minte şi invită să reflectăm asupra memoriei recente a poporului român. Fără să caute dinadins, este o lecţie de viaţă şi de cinema.

Moromeţii 2 rulează joi, 6 iunie, ora 21:45, în Piaţa Unirii Open Air, vineri, 7 iunie, ora 19:30, la Cinema Mărăşti, şi sâmbătă, 8 iunie, ora 19:30, la Cinema City Iulius sala 3.

0 replies on “Moromeţii 2 – sensibil, politic”