Mai Decembrie. Senzațional, doamnelor și domnilor!

Undeva la începutul lui Mai Decembrie (May December), filmul Todd Haynes născut din obsesia cu tabloidele anilor ’90, Gracie Atherton-Yoo (o Julianne Moore excelentă, aflată la a cincea colaborare cu regizorul) se pregătește pentru un grătar cu mai mulți prieteni de familie, la care ar urma să apară și Elizabeth (o Natalie Portman fenomenală), actrița care o va juca pe aceasta într-un film.

Le cere copiilor săi, doi adolescenți, să aibă grijă să nu cadă de pe acoperiș, acolo unde obișnuiesc să iasă pentru a scăpa de urechile curioase ale părinților, și se duce la frigider. O muzică bombastică acaparează imaginea. O expresie de dezastru iminent îi traversează fața. „Nu cred că avem destui cârnați”, vine și gândul rostit cu voce tare. Pentru că, în definitiv, ce problemă mai mare ar putea avea stereotipul american al gospodinei perfecte? 

Însă Gracie e opusul acestui stereotip. Motivul pentru care Elizabeth îi va da viață într-un film hollywoodian e căsătoria sa cu Joe (Charles Melton, o revelație), care avea numai 13 atunci când au început relația ce avea s-o trimită la închisoare, acolo unde a dat naștere primului lor copil. Totuși, momentul acela e departe de ei: în ciuda greutăților, pare că au construit o viață de vis împreună. Este reală idila care se înfățișează curioșilor sau e doar de fațadă casa cu piscină și cu plăcinte calde în cuptor? Elizabeth, personificând fixația societății contemporane cu fenomenul true crime și transformarea tragediilor în simplu entertainment, are de gând să afle adevărul. 

Deopotrivă amuzant și terifiant, Mai Decembrie e cel mai puțin stilizat film al lui Haynes de până acum, lipsa stilului sirkian aproape sufocant din Carol și virajul într-o zonă camp permițând dramelor personale să capete dimensiuni grandioase în ambiguitatea lor morală. O psihodramă intrigantă, amețitoare și, cum ar spune Dan Diaconescu, senzațională. De data aceasta la propriu!

Luni, 17 Iunie, 20:30 – Cinema Florin Piersic

Duminică, 23 Iunie, 18:30 – Casa de Cultură a Studenților

0 replies on “Mai Decembrie. Senzațional, doamnelor și domnilor!”