Kompromat

Cum ar fi ca toată viața să ți se topească în fața ochilor și să te trezești, dintr-o dată, acuzat și aruncat într-o închisoare din Rusia? Răspunsul la această întrebare este explorat în cadrul filmului Kompromat (2022), în regia lui Jérôme Salle. 

Filmul ilustrează viața unui funcționar la Institutul Francez din Irkutsk, Rusia, numit Mathieu Roussel  (jucat de Gilles Lellouche). Mathieu reușește, printr-o serie de decizii neinspirate, să stârnească ura personalităților locale sensibile la atitudinea unui vestic. 

Estetic tenebros, întunecat și secretos, filmul se construiește ca un comentariu de o actualitate pregnantă când vine vorba de relațiile internaționale și politice vest-est (Franța-Rusia). Tensiunea politică internațională este sublimată, de la general la particular, în arestarea absolut spontană a lui Mathieu. Filmul dansează cromatic între roșu și negru, culorile steagului antifascist – un subtil atac vizual la adresa invaziei Rusiei din Ucraina. Protagonistul e un simbol al acestui conflict politic. 

Mathieu este un tată absent, înecat în munca la birou, pe jumătate vorbitor de rusă, într-un peisaj rusesc ostil atât social și politic, cât și artistic și cultural. El este acuzat, complet nefondat și într-un stil de o violență grosolană, de diseminare de pornografie infantilă pe internet și că și-a molestat fiica. Kompromatul l-a anihilat, trimițându-l într-o închisoare rusească dezgustătoare, unde este agresat în mod repetat. 

Un kompromat este o informație fabricată, de obicei falsă, folosită pentru a șantaja personalități publice. Este o invenție pur rusească, iar acest lucru este fin explorat în cadrul acestui film, unde mentalitatea vestică se pune în luptă cu mentalul rusesc. Kompromatul îi distruge lui Mathieu Roussel viața, furându-i de lângă el soția, cu care deja avea o relație tensionată, și fiica. 

Mathieu încearcă să-și recapete libertatea în fața monstruosului dușman al drepturilor umane: KGB-ul rusesc. Kompromat este despre această luptă: individ versus caracatița serviciilor secrete rusești.

10 iunie, la ora 21:45, în Piața Unirii și Parcul Poligon Florești.

0 replies on “Kompromat”