Jucătorul de șah. Un joc cu moartea

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1956, după intrarea sovieticilor în Budapesta, revoluționarii rămași sunt nevoiți să fugă din țară în speranța unui viitor mai bun.

La Budapesta, situaţia e tensionată: fațade găurite, cadavre pe străzi, urme ale unor bătălii stradale violente. Márta iese dintr-o clădire și se întâlnește cu István, dar nu apucă să se bucure mult. Sunt atacați imediat de sovietici, iar gloanţele zboară spre ei. Reuşesc să scape, prefăcându-se morți. Ajung să urce în trenul care duce spre libertate, dar care nu le garantează însă siguranța. Soarta lor e în mâinile unui preot, jucată la o partidă de șah.

Jucătorul de șah (Mastergame) este o combinație inedită între real și imaginar; alternează între provocările prin care trece cuplul în drumul spre libertate și scenele de flashback ale unui preot disident care are momente de psihoză. Se îmbină mai multe genuri: aventură, romantic, dramă, thriller, fantastic și film de război.

Regizorul Barnabás Tóth reușește să inducă o stare de nesiguranță şi menține tensiunea prin multiplele conflicte care apar: o situaţie de rezolvat, un joc de șah pe bani, tortura din închisorile comuniste.

Felul cum arată străzile, costumele și comportamentul personajelor restituie fidel acele zile tragice. Credibilitatea lor invită la această reflecţie legată de suprimare şi teroare. Privind regimul comunist – în care domnesc neliniștea, paranoia și frica –, filmul reconstruiește un sistem care pare de neoprit, aflat mereu cu o mutare în față. Când crezi că ai scăpat, abia atunci primești lovitura de grație…

Miercuri, 19 Iunie, 21:45 – Iulius Parc Open Air

Joi, 20 iunie, ora 14:30 – Universitatea Sapientia 

0 replies on “Jucătorul de șah. Un joc cu moartea”