Jay-Jay Johanson electrizează atmosfera

Astăzi, 10 iunie, de la ora 20:30, la Castelul Banffy din Bonțida, cântărețul suedez-englez Jay-Jay Johanson va avea primul concert de la lansarea ultimului său album.

Castelul Banffy este cunoscut, în zilele noastre, pentru două lucruri: festivaluri și o atmosferă electrică. În seara aceasta, cele două vor fi îmbinate de către Jay-Jay Johanson, adesea numit una dintre cele mai influente figuri din sfera muzicii trip hop și electroclash din Europa. Dincolo de renume, acest concert este remarcabil și fiindcă este la doar o zi după lansarea albumului Fetish, al paisprezecelea album al suedezului în cariera sa de peste 25 de ani. Concertul va fi urmat de proiecția filmului suedez Ce mașinărie fantastică, regizat de Axel Danielson și Maximilien Van Aertryck.

Fetish, pe care actualmente îl ascultăm în căști cu cea mai mare bucurie, îmbină, în stilul tipic Jay-Jay Johanson, electronicul melancolic cu jazz-ul retro, dând o notă de „sobrietate muzicii pop”, după spusele lui Jay-Jay într-un interviu cu Zile și Nopți. Pe lângă synth-uri ritmate (uneori chiar energizante) și un pian influențat de jazz, Fetish împrumută mult și din zona coloanelor sonore din trecut, în special din filmele lui Stanley Kubrick, cu note clasice și fragmente instrumentale de lungă durată, perfecte pentru a genera atmosferă.

Legătura cu filmul a existat mereu pentru Johanson, care menționează adesea iubirea pentru Stanley Kubrick și filmele experimentale ale lui Andy Warhol, așa că muzica lui servește drept un antreu unei proiecții de film suedeze, țara de baștină a cantautorului. Filmul documentar în cauză, Ce mașinărie fantastică, parcurge o istorie a modului în care utilizăm camerele video cu mare viteză, solicitând exact disponibilitatea sinapselor și concentrarea pe care o nutrește sunetul de noir futurist al lui Johanson. 

O combinație mai prielnică nici că se putea – un concert electroclash într-un castel numit adesea electric, apoi un film despre istorie într-un spațiu istoric. Proiecția documentarului Ce mașinărie frumoasă se desfășoară cu ajutorul și sprijinul Scandinavian Films, Swedish Film Institute și Ambasadei Suediei în România.

0 replies on “Jay-Jay Johanson electrizează atmosfera”