Invitație la un bal geriatric – Coming out la vârsta a treia

În Australia, în mijlocul unui referendum care decidea viitorul căsătoriilor între persoane de același sex, Tristan Meecham (un activist australian) se decide să organizeze un bal care să celebreze istoria comunității LGBTQ+, iar invitații la bal sunt vârstnici din această comunitate. Documentarista Sue Thompson a decis să filmeze tot procesul.

Asta pare premisa unui documentar de tipul behind the scenes clasic, cu minuscula adăugire a implicațiilor politice. Thompson alege însă să-și construiască filmul din portrete, să facă o radiografie umană a comunității LGBTQ+ geriatrice din Melbourne. Fiecare vine cu povestea lui specifică, dar cu date care se suprapun. Majoritatea și-au trăit tinerețea în frică, într-o epocă în care homosexualitatea era încă ilegală (decriminalizarea homosexualității a durat între 1973 și 1997, în funcție de statul în care
te aflai). Majoritatea au fost căsătoriți și au copii, fie din dorința de a-și reprima impulsurile neconforme cu societatea în care trăiau, fie ca o fațadă care să-i elibereze de presiuni sociale.

Cu toate acestea, filmul lui Thompson nu se folosește de poveștile lor de viață pentru a adăuga momente dramatico-patetice în filmul ei, ci pentru a stabili punctul din care au plecat. The Coming Back Out Ball Movie sărbătorește locul în care minoritățile sexuale au ajuns, fără să-și plângă trecutul. Regizoarea evită și clișeele despre oameni în vârstă – nu sunt încă tineri, nu sunt energici, nu pot face tot ce făceau la 20 de ani. Ne-o spun ei, o
vedem și noi. Dar asta nu îi oprește din a se bucura de siguranță în comunitatea lor, comunitate care este asociată cel mai des cu tineri, sex și cluburi. Tot felul de lucruri de care geriatricii lui Thompson n-au nici timp, nici chef. O întâlnire elegantă care începe la 5 după-amiaza și se termină pe lumină este exact ce-au nevoie.

Așa că vă puteți considera invitați la cel mai emoționant și liniștit bal al TIFF-ului, The Coming Out Again Ball, azi de la 22:00 la Institutul Francez sau duminica viitoare (9 iunie) de la 17:00, la Cinema Arta. E mereu loc pentru aliați!

0 replies on “Invitație la un bal geriatric – Coming out la vârsta a treia”