Gaultier, ambasadorul diversității

Visul din copilărie al lui Jean Paul Gaultier a avut întotdeauna culorile și atmosfera de la Folies Bergère. În 2018, odată cu realizarea spectacolului Fashion Freak Show, publicul larg a reușit să pătrundă în universul celebrului designer vestimentar, dincolo de monumentala marcă pe care acesta și-a creat-o de-a lungul carierei.

Documentarul în regia lui Yann L’Hénoret prezintă cele 6 luni de pregătire și realizare a show-ului prezentat la Folies Bergère până în decembrie 2018. Acest making-of spune și povestea micului Jean Paul, copilul respins și retras din școală, care a început să deseneze din nevoia de a fi iubit și acceptat de cei din jur. Spune povestea tânărului enfant terrible al modei, a coming out-ului său ca făcând parte din comunitatea LGBT, a terorii SIDA, dar și a ceea ce înseamnă diversitate.

De ce la Folies Bergère? Pentru faptul că este un simbol al vieții pariziene, al extravaganței și luxului de tip Belle Époque și totodată, decorul pe care Josephine Baker l-a marcat cu nuditatea, erotismul și exotismul ei. Show-ul lui Gaultier împrumută această atmosferă și o duce la un alt nivel. Povestea sa, prezentată pe scenă îmbină cabaretul cu punk-ul, cultura pop, queer, fetișuri, umorul negru și artiști atipici. Este o redefinire a conceptului de frumusețe: ea se găsește în orice depăsește o normă general acceptată, în orice atrage privirea ca fiind atipic, în orice încărcat de personalitate puternică. Lucrurile își pot schimba valențele în funcție de perspectiva din care le privim: de exemplu, ursulețul din copilărie transformat mai apoi în fetiș sexual. Lumea lui Gaultier e plină de autoironie, exces, burlesc și statement pentru acceptarea de sine. Este, până la urmă, definiția modei: fashion nu înseamnă un articol vestimentar, ci o personalitate care poartă o haină pe care o investește cu stil.

0 replies on “Gaultier, ambasadorul diversității”