Conspirația Hammarskjöld

Mads Brügger își începe monumentalul documentar despre investigația cazului lui Dag Hammarskjöld spunând că ceea ce urmează să vedem ar putea fi cea mai misterioasă crimă din istorie, sau cea mai absurdă și complicată teorie a conspirației. Sau, așa cum ajungem la concluzie după vizionarea celor peste 200 de minute de peliculă, ambele.

Diplomatul suedez a ocupat funcția de secretar-general al Națiunilor Unite din 1953 până în 1961, anul morții sale. În timpul mandatului, Hammarskjöld a urmărit să îmbunătățească relațiile dintre statele arabe și Israel și s-a implicat direct în rezolvarea conflictului din Congo, unde dorea menținerea păcii, în contextul în care populația africană lupta pentru eliberarea din colonialism. Așadar, în anii ’60, Congo era în plin război civil, în care SUA și URSS sprijineau forțe opuse. În noaptea de 17 spre 18 septembrie 1961, avionul care-l transporta pe Hammarskjöld se prăbușește în apropiere de Ndola, Zambia. Așa cum reiese din fotografiile de la locul accidentului, corpul diplomatului avea strecurat în gulerul cămășii o carte de joc reprezentând asul de spadă. Brügger susține că acest detaliu nu a apărut în raportul oficial, lucru cel puțin suspect.

Mads Brügger și Göran Björkdahl și-au început cercetarea în urmă cu 6 ani, timp în care au țesut legături aparent incredibile, dar susținute de dovezi clare între moartea lui Hammarskjöld, răspândirea SIDA în Africa și Institutul Sud-African pentru Cercetări Maritime (SAIMAR). Aceasta din urmă, cum e descrisă de către Alexander Jones, fost membru SAIMAR, era o organizație mercenară clandestină, finanțată și angajată de către guvernele externe. Scopul ei era de a acționa, prin soldații pe care-i instruia, să destabilizeze anumite state. Trademark-ul lor era uniforma albă pe care o purta și presupusul ucigaș al lui Hammarskjöld.

La mai bine de 50 de ani de la accidentul enigmatic, dovezile încep să devină tot mai puțin verificabile, lăsând publicul larg cu multe întrebări și cu o mare doză de ficționalitate. Cu toate astea, documentarul lui Brügger te absoarbe cu totul și îți dă de gândit, fie că ești amator al conspirațiilor istorice sau nu. E un must-see, care pe lângă volumul imens de informație pe care ni-l oferă, ne face să ne reevaluăm lumea în care trăim.

0 replies on “Conspirația Hammarskjöld”