Gary Lucas ft. The Goddess

Miercuri, 5 iunie, ora 21:30 la Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”, va avea loc un eveniment special care nu trebuie ratat: proiecția capodoperei The Goddess/Zeița (1934, r: Wu Yonggang), acompaniată de celebrul chitarist Gary Lucas.

Artistul se află pentru a doua oară la Cluj, în cadrul TIFF. La vizita din 2010, a interpretat coloana sonoră pentru filmul Dracula (1931, r: George Melford). Gary Lucas s-a născut în 1952 în Syracuse (New York) și a făcut parte din formația lui Captain Beefheart. Trupa, activă între 1962 și 1982, a combinat elemente de jazz, blues, rock și ritmuri avangardiste. Deși a făcut parte din curentul underground, a influențat masiv genurile new wave, punk și rock experimental, la momentul respectiv. Ca muzician solo, Gary
Lucas a colaborat de-a lungul carierei cu Leonard Bernstein, Jeff Buckley, Nick Cave, Lou Reed, Amanda Palmer, Chris Cornell, Allen Ginsberg, Patti Smith, Emir Kusturica and the Non-smoking Orchestra și mulți alții. De asemenea, cele două coloane sonore live pentru filmele clasice nu sunt evenimente singulare. Lukas este un mare fan al cinematografiei. În 2005, a realizat o partitură solo pentru binecunoscutul film mut expresionist, Golem (Germania, 1920, r: Paul Wegener, Carl Boese). Proiectul a fost prezentat o lungă perioadă de timp la festivaluri internaționale, dintre care Bienala de la Veneția, London’s Royal Festival Hall, New York Jewish Film Festival, Quebec City Summer Festival.

Pe lângă toate acestea, artistul este și un formator important pentru tinerele generații. Este frecvent invitat de academii și universități de artă, pentru a susține cursuri de compoziție și producție muzicală.

The Goddess/Zeița este cea mai cunoscută producție aparținând cinematografiei chineze clasice. Filmul spune povestea unei mame singure (Ruan Lingyu) care, pentru a-și putea întreține fiul, recurge la prostituție. Curând, însă, devine victima universului promiscuu în care este nevoită să trăiască, doar că gândul pentru un viitor mai bun al copilului o face să îndure toate nedreptățile. În 2005 filmul a fost premiat la Shanghai Film Critics Award.

0 replies on “Gary Lucas ft. The Goddess”