Gândire și creativitate. Cariera lui Timothy Spall

Eram confuz. Nu știam dacă să mă duc în armată sau la facultatea de arte”, mărturisește Timothy Spall pentru BAFTA GURU. Aici își găsește începutul cariera de succes a actorului englez. Totul a început printr-o confuzie între două lumi complet diferite. Din confuzie a ieșit o carieră națională (UK) și internațională de succes, Spall jucând în peste 150 de roluri de film și în televiziune. Artele au câștigat.

Cariera actoricească a lui Timothy Spall a evoluat de la un prim rol al Leului cel Fricos din Vrăjitorul din Oz în timpul liceului, până la a fi numit Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic de către Regina Elisabeta a II-a, în anul 2000. Spall și-a făcut prezența atât de resimțită în societatea britanică, încât a primit unul dintre cele mai înalte onoruri și simboluri ale aprecierii din partea monarhiei britanice. De la confuzie la cavalerie, iată o progresie de o raritate pe măsura actorului. 

Născut în 27 februarie, 1957, crescut în Londra, într-o familie de muncitori (blue-collar), Timothy Spall a avut multe suișuri și coborâșuri în cariera lui, jucând teatru, televiziune și film. Este cunoscut în țara lui natală pentru interpretările sale de succes, în mod notabil Secrete și minciuni (Secrets & Lies, 1996) și Cu susul în jos (Topsy-Turvy, 1999), care i-au adus două nominalizări BAFTA. 

În 2014 a primit premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes pentru rolul său ca protagonist în biografia mărețului și excentricului pictor J.M.W. Turner, în filmul Mr. Turner (2014), în regia lui Mike Leigh. Spall a acceptat premiul, într-un stil caracteristic atât lui, ca individ, cât și caracteristic pentru rolurile sale de-a lungul anilor. Primind premiul, Spall a declarat pentru Cannes, cu referință la rolurile sale secundare: „Am petrecut mult timp fiind domnișoara de onoare. Aceasta este prima data când am fost mireasa”. 

Pentru publicul românesc, Timothy Spall este mult mai cunoscut ca vrăjitorul om-șobolan Peter Pettigrew, din filmele Harry Potter. Râsul chițăit, fața de șobolan și vocea grosolană a lui Pettigrew au rămas imprimate în imaginația generațiilor de tineri pentru care seria Harry Potter a fost una din poveștile copilăriei.

Spall a transformat rolurile secundare pe care le-a jucat în roluri de-a dreptul memorabile. Multe titluri asociate cu numele lui pot compune o adevărată radiografie exhaustivă a unei vieți pe marele ecrane. 

„Nu e doar despre tine” spune același Timothy Spall, vorbind despre actorie ca fiind un proiect colectiv, o dinamică actor-public care trebuie respectată cu mare strictețe. „Uite, toată lumea e nesigură. Toată lumea e speriată”, ne spune Spall, îndrumându-ne spre gândire și imaginație ca soluții pentru aceste nevroze. Cariera și personalitatea sa s-au remarcat exact prin aceste două elemente esențiale: gândire și imaginație.

0 replies on “Gândire și creativitate. Cariera lui Timothy Spall”