Fire of Love  – Bonnie și Clyde ai exploziilor vulcanice

În documentarul Fire of Love, Sara Dosa explorează iubirea pe care soții Katia și Maurice Krafft o împărtășesc unul pentru celălalt și pentru studiul activității vulcanice. Cei doi au crescut în zona Alsace, la scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial și, dezamăgiți de umanitate, au ajuns să formeze unul dintre singurele cupluri de vulcanologi de la vremea respectivă – poate chiar unicul. 

Un fel de Bonnie și Clyde ai exploziilor vulcanice, excentricii soți Krafft și-au câștigat notorietatea fiind puternic mediatizați, prin numeroasele lor apariții la emisiuni de televiziune și cu ajutorul superbelor imagini surprinse de propriile lor aparate de filmat. Cadrele lor incredibile capturează pulsul și ritmul vulcanilor, cursul lin al lavei sau împrăștierea ei haotică în toate direcțiile și rămân, chiar și în ziua de azi, cele mai fascinante mărturii ale naturii dezlănțuite. 

Vocea suavă a Mirandei July este suprapusă peste filmările și fotografiile din bogata arhivă a protagoniștilor și oferă documentarului conotații filosofice și lirice. Obsesia cuplului pentru erupții transcende limitele telurice, ajunge la un nivel metafizic. 

Katia și Maurice sunt conștienți că dragostea pe care o poartă pământului, rocilor, craterelor și vulcanilor se va întoarce cândva împotriva lor, însă sunt mai mult decât dispuși să își continue escapadele romantice pe aceste tărâmuri, fiindcă „curiozitatea este mai puternică decât frica”. În ciuda diferențelor de perspectivă – Katia este mai calculată, mai preocupată de static, pe când Maurice este iresponsabil, fascinant de dinamismul evenimentelor –, ei formează o relație de co-dependență fără de care nu și-ar putea desfășura activitatea observațională. 

Iar Sara Dosa le expune aventurile pe notele unor melodii antrenante, cu mult umor, meticulozitate și puțin mister. Filmul rulează în cadrul secțiunii Larger than Life duminică, 19 iunie, ora 16:00, la Casa de Cultură a Studenților.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *