Pentru prima dată în aer liber, programul de educație cinematografică al TIFF are loc în curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Filmele din selecția special făcută pentru copii și adolescenți sunt proiectate zilnic, de la ora 10 dimineața, între 1 și 7 august, pe un ecran LED potrivit pentru vizionări diurne. Ca în fiecare an, EducaTIFF este conceput pentru toată familia.
„Am ales 6 filme străine, o coproducție românească și un scurtmetraj, ținând cont de o mulțime de criterii de selecție. Aproape toate filmele sunt scurte, adică au în jur de o oră și jumătate, astfel că ne rămâne timp pentru tradiționalele discuții de după film”, spune Raluca Bugnar, selecționerul EducaTIFF. Excepția este în 5 august când vor rula două filme românești care vor însuma aproape 2 ore: întâi scurtmetrajul Opinci, apoi Extraordinara călătărie a Maronei, regiza Anca Damian. „Promitem că va merita să stați un pic mai mult în scaune și să sărbătorim o revenire a animației românești pentru copii după atâtea și atâtea decenii!”, anunță Bugnar.
Ca recomandare de vârstă, selecția de anul acesta este echilibrată, cu trei filme sunt pentru adolescenții care au crescut cu TIFF și sunt deja obișnuiți cu filmele din festival, trei filme sunt pentru cei cu vârsta peste 7 ani, în vreme ce Jeune Juliette e „la mijloc”, un film despre perioada de pubertate, despre transformările și provocările ei atât supărătoare, cât și fantastice. Proiecțiile EducaTIFF sunt urmate de discuții libere cu spectatorii, moderate și anul acesta de Daniel Iftene, cadru didactic al Facultății de Teatru și Film, UBB Cluj.
Actualitatea este reflectată în filmul italian Darkness (Buio), propus spre vizionare adolescenților, care va fi o ocazie de reflecție profundă asupra perioadei de izolare pe care am trăit-o cu toții de curând. În plus, va fi un prilej de discuție despre încredere și suspiciune, obediență și informare, bune intenții și intenții ascunse. Celelalte două filme recomandate grupei de vârstă 14-18 ani vor deschide programul EducaTIFF în primul week-end din august. Eaten by Lions (Marea Britanie) este deopotrivă ireverențios și cu bun-simț, temător și poznaș, inventiv și pierdut, astfel că adolescenții ar putea rezona din plin cu aventurile celor doi frați din poveste. Diva of Finland este despre nevoia de afirmare-confirmare-validare pe care o avem cu toții, este și despre bullying, prietenie între fete, așteptări irealiste, empatie, traiul într-o comunitate prea mică și încredere în sine.
The Club of Ugly Children (Olanda) se adresează categoriei de vârstă 7-13 ani. Abordează un stil de film de acțiune futurist, descrie pe înțeles și pe îndelete ce este acela un sistem totalitar și lasă micul spectator să înțeleagă singur ce impact are discriminarea și de ce ar fi mai bine să fim înțelegători cu ceilalți. Extraordinara călătorie a Maronei și Opinci au în comun nu doar faptul că sunt animații românești, ci și temele despre prietenie, loialitate, ambiție și curaj și câte un personaj principal care trăiește viața din plin. Oskar & Lilli (Austria) va fi „filmul ăla cu frații” de ținut minte de la ediția din 2020. Băiețelul Oskar și sora lui mai mare, Lilli, au o copilărie de emigranți hărțuiți de autorități, în sărăcie materială și lipsuri de tot felul, compensate cu imaginație bogată și speranță.