Adoration / Adorație

Șoc și groază: acesta este un film de dragoste

Belgianul Fabrice du Welz este cotat printre cei mai talentați autori de horror european. De ce ar livra spectatorilor o poveste de dragoste foarte jună și foarte credibilă? Pentru că filmele de dragoste și filmele de groază nu sunt separate de ziduri de beton. Pentru că în canonul sub-genului cinematografic „filme cu amanți criminali” (Bonnie and Clyde, The Honeymoon Killers și Natural Born Killers fiind capetele de listă) era loc și de un film cu protagoniști de-abia adolescenți. Pentru că du Welz  are un obicei din a filma disfuncții psihotice de cuplu. 

Paul (Thomas Gioria) și Gloria (Fantine Harduin) sunt preadolescenți. Se întâlnesc într-un ospiciu și se îndrăgostesc iremediabil. Gloria zice că este victima unui complot. Paul o crede, deci fug în lume. Pierduți prin peisaje de-a dreptul bucolice încep să lase în urma lor cadavre. Dar ei chiar se iubesc, iar supușenia lui și isteriile ei nu fac decât să confirme amorul acesta subilm și sinistru care intră cu drujba prin bune intenții și kitsch-ul cu care filmele de amor își tratează publicul.  

Ca bonus cinefil (&belgofil): Benoît Poelvoorde într-un rol secundar totalmente epocal și în răspăr cu prestațiile din comedii care i-au adus și păstrat fanclubul. De fapt, Poelvoorde n-a mai jucat într-un film atât de pervers de la C’est arrivé près de chez vous încoace. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *