Filme de TIFF la retrospectiva din București și la Festivalul Filmului European

Zilele acestea, cinefilii bucureșteni sînt răsfățați. Pînă duminică are loc, la Cinema Elvire Popesco, o retrospectivă TIFF care aduce mai aproape de publicul autohton cîteva dintre filmele care au umplut sălile clujene. Vineri, pe 14 iunie, de la 18:30 e programat cîștigătorul premiului pentru cea mai bună regie, danezul Dama de cupă (r. May el-Toukhy), despre o femeie care începe o relație amoroasă cu fiul ei vitreg.

Sîmbătă, programul începe devreme, la 11:00, cu Vacanța mea extraordinară cu Tess (r. Steven Wouterlood), un film care a emoționat deopotrivă elevi și tutori la proiecțiile sale din cadrul programului de educație cinematografică EducaTIFF. La 15:30 îi urmează filmul horror arthouse Rochia bântuită, cel de-al doilea lungmetraj al americanului Peter Strickland, care a luat lumea filmului indie cu asalt în urmă cu cinci ani, cu debutul său Ducele de Burgundia. La 18:00 e programat cîștigătorul Trofeului Transilvania, columbianul Monos (r. Alejandro Landes), un film de atmosferă visceral care are în centru mai mulți copii-soldați și care amintește de Împăratul muștelor.

În ultima zi sînt programate, printre altele, și Copilul-problemă (r. Nora Fingscheidt), cîștigător al premiului publicului, despre o fetiță de nouă ani cu probleme mentale, interpretată de tînăra actriță Helena Zengel, care a furat mai multe inimi după prima proiecția a filmului din Cluj, și Gloria Bell, remake-ul cu Julianne Moore și John Turturro al filmului Gloria, cu care același regizor Sebastián Lelio a cîștigat Trofeul Transilvania în 2013.

Imediat după retrospectiva TIFF începe aici, cît și în alte spații din București, cea de-a 23-a ediție a Festivalului Filmului European, în cadrul căruia se pot vedea mai multe filme din selecția TIFF. Thrillerul politic Jocuri de putere al spaniolului Rodrigo Sorogoyen, nominalizat anul acesta la Oscar cu scurtmetrajul Madre, va fi proiectat în cadrul ambelor evenimente: sîmbătă, 15 iunie, și duminică, 23 iunie, de la 20:30 la Cinema Elvire Popescu, și mai devreme, pe 16 iunie, de la 20:00 la Cinema Pro. Parking, cel mai nou film al lui Tudor Giurgiu și filmul de deschidere al TIFF.18, despre un poet român emigrat ilegal în Spania, are și el parte de mai multe proiecții: se poate vedea de trei ori în cadrul retrospectivei TIFF, prima proiecție, programată vineri, 14 iunie, de la 21:00, fiind urmată și de o discuție cu echipa de filmare, și de trei ori în cadrul FFE.

Islandezul Femeie în război (r. Benedikt Erlingsson), disponibil acum pe platforma TIFF Unlimited, se mai poate vedea pe ecran mare pentru o ultimă oară miercuri, 19 iunie, de la 19:00 la Spațiul Public European, și vineri, 21 iunie, de la 17:00 la Cinema Elvire Popesco. În proiecții unice la București, la Cinema Muzeul Țăranului se pot vedea, de la 20:30, și Dumnezeu există și numele lui e Petrunija (r. Teona Strugar Mitevska), miercuri, pe 19 iunie, și Mai avem nevoie și de crime (r. Massimiliano Bruno), marți, pe 18 iunie.

FFE îi dedică și o retrospectivă cineastului italian Bernardo Bertolucci. Printre cele cinci filme proiectate se numără și capodopera Conformistul, proaspăt restaurată, care se poate vedea vineri, 21 iunie, de la 20:00 la Cinemateca Eforie. Programele complete ale celor două evenimente sînt disponibile pe tiff.ro, respectiv ffe.ro, iar bilete în avans se pot procura de pe platforma Eventbook.ro.

0 replies on “Filme de TIFF la retrospectiva din București și la Festivalul Filmului European”