Fără limită …in corpore skinny. Domestic

„Cel mai important echipament din casa unui ciclist este în baie. Este cântarul.” Acest citat din Lance Armstrong lansează drama sportivă a lui Adam Sedlák pe panta ei descendentă.

Roman (Jiří Konvalinka) și Charlotte (Tereza Hofová) sunt un cuplu model. El este sportiv, ea profesoară. El lucrează să își revină după un accident care l-a scos de pe traseu, iar ea se chinuie să rămână însărcinată. Sedlák construiește de la început traiectoriile celor doi – antrenamentele lui, documentarea ei meticuloasă, viața lor sănătoasă de cuplu. Se sprijină, se ajută, își împart sarcinile, mănâncă împreună. Asta până când Roman este pus pe bară din nou și dezvoltă o nouă obsesie: slăbitul.

Începutul sfârșitului apare simplu – un cort. Un cort cu oxigen care le invadează patul, care îl va face bine pe Roman și pe Charlotte o va face să-și piardă mințile. „O faci pentru mine?” o roagă el. „Am făcut destule deja”, îi răspunde ea, înainte să cedeze. Cortul este prezentat cu lux de amănunte de Sedlák, instalat în plot, lăsând din ce în ce mai puțin aer de respirat pe măsură ce personajele noastre se degradează fizic din ce în ce mai mult.

Mesele în familie sunt afectate de regimurile fiecăruia. Ea vrea să nu mai mănânce carne și gluten, căci nu e sănătos, el vrea să nu mai mănânce, punct. Resursele vitale devin din ce în ce mai puține – mâncare este evitată, somnul imposibil. Amândoi ard din ce în ce mai multe calorii, dar nu par în niciun fel mai fericiți.

Roman ajunge să folosească din ce în ce mai multe metode periculoase alternative de a slăbi, își chinuie corpul și încearcă să o ascundă de Charlotte. Asta îi trimite soția pe propria traiectorie psihotică – de la câteva medicamente naturiste, devine un veritabil savant nebun cu o colecție înspăimântător de mare de farmaceutice. Amândoi își pierd controlul asupra corpului lor, amândoi ajung două schelete, reprezentări schematice, din piele și os, a cine obișnuiau să fie. Domestic este unul dintre cele mai înspăimântătoare filme ale festivalului, fără să fie horror, e o dramă care analizează cam cât de distructive sunt tulburările alimentare. Cam cât de ușor poți să pierzi controlul încercând să capeți controlul asupra corpului tău.

Domestic rulează azi de 21:30 la Cinema City Iulius și duminca viitoare (09 iunie) de la 21:30 la Cinema Arta.

0 replies on “Fără limită …in corpore skinny. Domestic”