Competiţia SMART7 debutează la TIFF.22

TIFF este anul acesta partener fondator SMART7, o inițiativă menită să promoveze inovația în cinematografia europeană și să îmbunătățească experiența publicului.

SMART7 este o reţea de festivaluri de film europene destinate dezvoltării industriei culturale și a domeniului festivalier. Aceasta îşi propune să ofere un spațiu de întâlnire pentru operele a noi cineaști europeni, în cadrul unei competiții internaționale itinerante. Inițiativa este rezultatul unei colaborări între șapte festivaluri de film europene cu o viziune similară asupra viitorului industriei.

Printre fondatorii proiectului, alături de TIFF, se numără festivaluri de film din Polonia, Lituania, Portugalia, Spania, Grecia şi Islanda. În acest sens amintim: New Horizons International Film Festival (Polonia), IndieLisboa International Film Festival (Portugalia), Thessaloniki International Film Festival (Grecia), Madrid International Film Festival (Spania), Reykjavik International Film Festival (Islanda) și Vilnius International Film Festival Kino Pavasaris (Lituania).

Construită pe diversitate, incluziune și un angajament ferm pentru sustenabilitate, inițiativa lansează şi Competiția SMART7, un program itinerant comun al festivalurilor, construit din șapte filme inovatoarea, câte unul propus de fiecare organizație. Dedicat regizorilor aflați la început de carieră, secţiunea oferă un premiu de 5000 EUR, menit să susțină tinerii creatori şi având un juriu internațional şi el format din tineri din țările participante.

Printre filmele propuse anul acesta regăsim drama suprarealistă Mammalia (România/Polonia/Germania, 2023), chestionând concepte importante, precum identitatea și masculinitatea. Inspirat de evenimente reale și filmat cu actori neprofesioniști, seria continua cu Pâine și sare (Polonia, 2022), despre problema tăioasă a violenţei, respectiv Nu uita să clipești (Lituania, 2022), o dramă psihologică fină care examinează dragostea, egoismul, anxietatea, loialitatea și gelozia în diferite relații umane.

Competiția continuă cu Hambare de tutun (Spania, 2022), care folosește convențiile unei fantezii pentru a construi o poveste despre copilărie și maturizare în sudul Spaniei. Călătorie nostalgică și inventivă care ne poartă prin Lisabona inimilor frânte, a crizelor existențiale și a eroilor tragici, Índia (Portugalia, 2022) este o veritabilă scrisoare de dragoste către cinema și spațiile sale fizice sau imaginare. Un alt film experimental, Mannvirki (Islanda, 2023), explorează relația om-natură, creând un spațiu impregnat de texturi, peisaje sonore și structuri complexe. Selecția se încheie într-o notă comică cu Piata neagră (Grecia, 2022), un fals documentar, o poveste despre xenofobie ambalată într-o comedie dulce-amară despre absurdul vieții de zi cu zi.

Iniţiativa SMART7 se aşteaptă să accelereze profesionalizarea industriei și să îmbunătățească distribuția filmelor europene prin creșterea și educarea unei noi generații de cinefili. 

0 replies on “Competiţia SMART7 debutează la TIFF.22”