Cinemaul în vremea carantinei: ce poți să vezi online

De la marile studiouri pînă la independenți, întreaga industrie cinematografică resimte efectele răspîndirii noului coronavirus: filmele a căror premieră urma să aibă loc au fost puse pe raft, festivalurile, de la Tribeca la Cinéma du Réel, cu posibilitatea ca și Cannesul să le calce pe urme, au fost anulate, producțiile au fost sistate, iar multe dintre cinematografe închise. Pînă cînd viața de zi cu zi va reveni la normal și mersul la cinema nu va mai reprezenta un risc, ne retragem pe cît putem acasă și căutăm filmele unde altundeva decît pe platformele de streaming. Iar cum oferta e una generoasă, am făcut o listă cu recomandări care să facă perioada de izolare mai ușor de îndurat.

TIFF Unlimited
Selecția de pe TIFF Unlimited, platforma festivalului care va avea loc în acest an între 29 mai și 7 iunie, e una diversă, găsindu-se aici de la filme de familie precum Albă ca zăpada (2012), un film mut care prezintă o versiune alternativă a celebrei povești, pînă la filme mai îndrăznețe, interzise minorilor, precum Dragoste (2015) sau Enter the Void (2009) ale lui Gaspar Noé și Demonul de Neon (2016) al lui Nicholas Winding Refn. Pentru pasionații de muzică, sînt disponibile aici și trei documentare: Amy (r. Asaf Kapadia, 2015), despre viața personală și moartea tragică a cîntăreței britanice Amy Winehouse, Chavela (r. Catherine Gund și Daresha Kyi, 2017), despre cîntăreața de origine mexicană Chavela Vargas, care a apărut în mai multe filme de Almodóvar și Iñárritu, și Generația Woodstock (r. Barack Goodman, 2019), despre festivalul cu același nume care a scris istorie. Bineînțeles, nu puteau lipsi nici filmele multipremiate, printre care trei filme de Palme d’Or: Adèle: Capitolele 1 și 2 (r. Abdellatif Kechiche, 2013), Dheepan (r. Jacques Audiard, 2015) și Eu, Daniel Blake (r. Ken Loach, 2016).

Saul fia (Fiul lui Saul), r. László Nemes, 2015

De neratat: Fiul lui Saul (r. László Nemes, 2015), Foxtrot (r. Samuel Maoz, 2017), Uciderea cerbului sacru (r. Yorgos Lanthimos, 2017).

HBO GO
Filme prezentate în premieră la TIFF se găsesc și pe HBO GO, printre care Înainte de îngheț (r. Michael Noer, 2018), o dramă cu costume care aduce aminte de romanele clasice, și autobiograficul Ray & Liz (2018), în care fotograful britanic Richard Billingham aduce la viață seria de fotografii care l-a făcut celebru. Tot aici găsim și două dintre cele mai aclamate filme realizate de cineaste ale ultimilor ani, anume Lazzaro cel fericit (r. Alice Rohrwacher, 2018), un film ca un inventar al maladiilor timpurilor noastre, și Zama (r. Lucrecia Martel, 2017), declarat de publicația Film Comment cel mai bun film al deceniului trecut.

Zama, r. Lucrecia Martel, 2017

Nu mai puțin lăudate au fost și adaptările Povestea de pe Strada Beale (r. Barry Jenkins, 2018), după romanul lui James Baldwin, pentru care Regina King a fost premiată cu un Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, și Suflete sălbatice (r. Paul Dano, 2018), după romanul lui Richard Ford. Regina King are și rolul principal în Watchmen (2019), miniseria binge-worthy creată de Damon Lindelof pornind de la romanul grafic semnat de Alan Moore, care reușește să îmbine excelent spectacolul cu mesajul social.

Ta’m e guilass (Gustul cireșelor), r. Abbas Kiarostami, 1997

De neratat: Gustul cireșelor (r. Abbas Kiarostami, 1997), Undeva, cîndva în Vest (r. Sergio Leone, 1968), Va curge sînge (r. Paul Thomas Anderson, 2007).

MUBI
MUBI, platforma care prezintă cîte un film nou în fiecare zi, are în desfășurare două mari retrospective. Prima dintre ele e dedicată mai puțin cunoscutului autor japonez Yûzô Kawashima, cu focus pe filmele realizate de acesta după război, printre care și comedia de succes Sun in the Last Days of the Shogunate (1957) și melodrama în două părți Hungry Soul (1956). Cealaltă e dedicată proscrisului care se descria drept un „marxist romantic”, Joseph Losey. Sînt deja disponibile Eva (1962), cu Jeanne Moreau, și capodopera queer Servitorul (1963), prima dintre numeroasele sale colaborări cu dramaturgul Harold Pinter, iar în zilele următoare vor urma și altele, printre care și Domnul Klein (1972), cu Alain Delon. Pe lîngă abonamentul lunar, MUBI oferă contracost și opțiunea de a închiria o serie de filme, de la clasicul Hiroshima dragostea mea (r. Alain Resnais, 1959) pînă la numeroase filme semnate de Chris Marker, Krzysztof Zanussi sau filipinezul Lav Diaz.

India song, r. Marguerite Duras, 1975

De neratat: Funeral Parade of Roses (r. Toshio Matsumoto, 1969), India Song (r. Marguerite Duras, 1975), Jurnalul unui preot de țară (r. Robert Bresson, 1951).

Netflix
Sînt mari șanse să te pierzi încercînd să găsești ceva pe Netflix în zecile de categorii și sub-categorii, dar filmele de neratat există. Pe lîngă filme de Kubrick, Scorsese și Tarantino sau filme clasice de aventuri precum Jurassic Park (r. Steven Spielberg, 1993) sau trilogia Stăpînul Inelelor (r. Peter Jackson, 2001, 2002, 2003), gigantul oferă acces și la filme mai puțin mainstream. De exemplu, cîteva bijuterii ale Noului val ceh: Trenuri bine păzite (r. Jirí Menzel, 1966), premiat cu Oscar pentru cel mai bun film străin, și două filme de Miloš Forman, Dragostea unei blonde (1965) și Balul pompierilor (1967), sau animațiile Studioului Ghibli: printre ele, Vecinul meu Totoro (1988), Prințesa Mononoke (1997) și Călătoria lui Chihiro (2001), toate realizate de Hayao Miyazaki. Pentru nopțile tîrzii care cer un double feature, fanii poveștilor coming of age se pot delecta cu Marea amețeală (r. Richard Linklater, 1993) și Lady Bird (r. Greta Gerwig, 2017). Tot în tandem vin și filmele semnate de Sofia Coppola: Rătăciți printre cuvinte (2003) și Seducătorul (2017), și cele semnate de frații Safdie: Good Time: Pe bune, o să-ţi placă (2017) și Diamante neșlefuite (2019), cu Adam Sandler în rolul carierei sale.

The Lost City of Z, r. James Gray, 2017

De neratat: A Ghost Story (r. David Lowery, 2017), The Lost City of Z (r. James Gray, 2017), Paris is Burning (r. Jennie Livingston, 1990).

În plus, pe DaFilms.com e disponibil Distanța dintre mine și mine (r. Dana Bunescu și Mona Nicoară, 2018), documentarul despre Nina Cassian dublu nominalizat la Premiile Gopo din acest an, iar pe platforma VOD de pe Vimeo a Bad Unicorn Păsări călătoare (r. Cristina Gallego și Ciro Guerra, 2018), o saga epică despre începutul comerțului cu droguri în Columbia.

One reply on “Cinemaul în vremea carantinei: ce poți să vezi online”

Comments are closed.