Suntem obişnuiţi să avem acces nemărginit la cultură: să vizităm muzee, să mergem la un film sau la teatru alături de prieteni. Dar pentru cele peste 95.000 de persoane cu deficienţe de vedere din România, participarea culturală este un lux, în lipsa unei infrastructuri accesibile lor.
De peste 6 ani, Fundaţia Orange se implică în proiecte de accesibilizare pentru persoane cu deficienţe de comunicare şi contribuie la o mai bună integrare a lor în societate. Caravana Cinematografică pentru nevăzători a Fundaţiei Cartea Călătoare a ajuns în 2013 în spaţii unde filmele nu au mai avut acces până atunci. Au avut loc proiecţii în 5 licee pentru elevi deficienţi de vedere, în 10 biblioteci publice şi în 10 filiale ale Asociaţiei Nevăzătorilor din România. Prin proiect a fost achiziţionat un echipament prin care au fost accesibilizate 16 filme, iar în total 500 de persoane cu deficienţe de vedere au avut acces la producţii pe parcursul anului de proiect.
Sistemul inovativ de accesibilizare este unic în România şi include un mix de softuri şi echipamente de înregistrare. Procesul prin care o persoană nevăzătoare are acces la film este unul complex şi implică selecţia artistică şi de scenariu, înregistrarea şi sincronizarea scenariului de către un lector şi un proces editabil complex. Spectatorii nevăzători primesc la intrarea în sală o pereche de căști în care aud vocea unui lector. În pauzele dintre dialogurile personajelor, lectorul furnizează informațiile necesare pentru înțelegerea deplină a acțiunii filmului și a imaginilor care se succed pe ecran, sunt descrise schimbările de scenă, ambientul, mimica personajelor și tot ceea ce nu se poate înțelege, în lipsa vederii. Proiecția unui film accesibilizat pentru nevăzători are loc în sălile de cinema obișnuite, fără a deranja spectatorii văzători.
Proiecţiile pentru persoanele cu deficienţe de vedere sunt deja de aproape 10 ani o tradiţie în cadrul TIFF. În 2013, Caravana a sosit la festival cu proiecţia accesibilizată a filmului „Poziţia Copilului” de Călin Peter Netzer.
Ȋncepând din anul 2012, Fundaţia Orange a oferit peste 6.5 milioane de euro în proiecte de educaţie digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz, în scopul integrării lor sociale.