Cesária Évora, vicisitudinile și forța unei vieți transformate în muzică

Pentru iubitorii de muzică, numele Cesáriei Évora are o greutate solemnă. Născută pe insula São Vicente din arhipelagul Capului Verde, în epoca colonială a anilor ’40, Cesária Évora își începe drumul în mijlocul peisajelor paradisiace și al sărăciei lucii. Aceasta a avut norocul să crească înconjurată de o mamă îndrăgostită de muzică, un tată violonist și un frate saxofonist. 

De la începuturile sale pe străzile crude, pline de umbre necunoscute, până la apogeul carierei, între avioane private și limuzine, urmărim o persoană care, în ciuda schimbărilor, rămâne fidelă. Deschidem cu un interviu radiofonic din 1991, realizat în ziua în care a împlinit 50 de ani. Prezentatorul împărtășește cu bucurie că este însoțit de o „regină fără bani”, o regină care, deși cântă de o viață, nu are o situație materială mai bună decât atunci când a început.

Cu imagini de arhivă nemaivăzute până acum și mărturii unice din partea membrilor familiei, prietenilor din copilărie și muzicienilor cu care a lucrat, documentarul dezvăluie noi aspecte personale și profesionale despre „Diva dos Pés Barescalços”, de la mărinimia și dorința de a-i ajuta pe ceilalți, la problemele de depresie și bipolaritate. Intimitatea și forța interioară a personajului sunt apoi metaforizate în stilul și estetica documentarului. Editat cu măiestrie, filmul reușește astfel să transmită dragostea Évorei pentru Cabo Verde, generozitatea sa față de comunitatea săracă, și capacitatea extraordinară de a transpune emoția în melodii a căror frumusețe adăpostește melancolia unei lumi nemiloase.

Filmul Anei Sofia Fonseca oferă un portret al cântăreței rămasă în memorie drept „diva desculţă” și considerată regina muzicii morne, îmbinând pecetea originilor cu lupta pentru libertate. Urmărind atipicitatea vedetei, filmul se distanțează însă de documentarele tipice despre celebrități muzicale. Aflându-ne istoric în ultimele sufluri ale anilor ’40, Ana Sofia Fonseca ne poartă subtil de mână prin sfârșitului colonialismului și viețile celor mai puțin norocoși. 

Este în câteva cuvinte povestea unei femei care rămâne fidelă în ciuda schimbărilor, a unei lumini înălțătoare și a unei muzici care își îmbrățișează din plin călătoria și reușește să transforme durerea din culise în ficțiuni care devin mituri.

Vă puteți bucura de filmul selectat la IndieLisboa astăzi, 9 iunie, de la la 21:45 la Iulius Parc Open Air, și vineri, 16 iunie, de la 14:30 la Casa de Cultură a Studenților.

0 replies on “Cesária Évora, vicisitudinile și forța unei vieți transformate în muzică”