Ce ne așteaptă în Umbre (Sezonul 3)

Prezentat în avanpremieră națională la TIFF noul sezon din Umbre promite
multe. În primul rând să-i dăm cezarului ce-i al cezarului: de la Filantropica lui Nae Caranfil încoace niciun produs audio-vizual autohton n-a reușit să se înșurubeze atât de bine în cultura pop(ulară). Deci da, așteptările sunt mari. Mai ales după sezonul 2, care-a folosit un combo de drogul marijuana și sabotaj la frâne pentru a cauza un avort și o benzinărie explodândă și colapsurile celulei de bază a societății și celulelor mafiote ca pretext de replici antologice. Pentru că asta chiar vrem să vedem și prin filmele românești: da, avem nevoie de mai multe explozii, de fapt de explozii, punct.

Acu ce-i de făcut în al treilea sezon: necazurile de familie și famiglie continuă să se continueze, Relache (Șerban Pavlu) prins fiind între o despărțire de Gina (Maria Obretin) și o situație mult prea complicată cu polițiști violatori și jocuri de contra-spionaj. Chucky (Dan Hurduc) are și el probleme, exclus fiind din echipa de înot. Magda (Mădălina Craiu) și Teddy (Gabriel Huian) sunt încă în convalescențe emoționale după accident, iar Nico (Andreea Vasile) este destabilizată de incidentul sexual căruia i-a căzut victimă.

Apropos de victime avem și o primă victimă în primul episod din sezonul 3 de Umbre. Bine și frumos, dar în ritmul acesta nu o să prindă din urmă Cernobâlul la body-count. Probabil body-count-ul nici nu este un scop în sine. Mizele narative sunt pe restructurarea familia izbite de brațele lungi ale legii. Mizele cool țin de dialogurile acelea memorabile și contestabile, pline de cuvinte din acelea scurte și urâte cum se folosesc mai mult în dezbaterile de guvern, parlament și consilii locale decât la alimentară sau prin vizite. HBO își asumă frumos și mucalit statutul de serial-cult pentru Umbre. O asumare din cuvinte și din umoruri, prea radicală ca să fie un caz clasic de radicalism chic și totuși prea chic pentru a putea fi considerată contondentă. Ceva din șarmul (deloc discret al) mahalalei și periferiei este inclus, nu ca bonus ci ca bază pentru mafioțelile și mârlăniile din serial. Aici la debut de sezon 3 construcțile standardizat-exuberante despre mafioțeala de maidan sunt lăsate mult în urmă. Relache e încă dârz, furios, taciturn și conștient că nu are soluții, Căpitanu’ (Doru Ana) e nițel ofilit pe subiectele de familie dar ferm convins că are soluții și pentru organizație și pentru relația stâncoasă cu beizadeul Teddy. Sabin (Sergiu Costache) este tot pe zona pumnii mei minte nu are dar sunt dispus să purtăm o discuție în contradictoriu. Într-un fel pervers (și în sens propriu și în sens figurat) polițistul Emilian devine unul dintre cei mai buni villaini ai spațiului mioritic. Merit pe care îl împart și Laurențiu Bănescu și regizorii Bgdan Mirică și Igor Cobileanski. Scurt pe doi începem să reîncepem bine sezonul 3 din Umbre. O să avem ce memeiza.

0 replies on “Ce ne așteaptă în Umbre (Sezonul 3)”