Călătorie la capătul nopții

Regizorul și scenaristul de origine germană Xaver Böhm a spus, după prima proiecție a debutului său în lungmetraj, Călătorie în noapte, că a făcut filmul pentru a se obișnui cu ideea propriei morți. A făcut o listă cu câteva lucruri de care e obsedat sau pe care le găsește interesante (opium, ruletă rusească, magie asiatică și furișări în grădini zoologice, printre altele) și le-a amestecat pe toate într-un mix delicios de horror și thriller și comedie absurdă și romance. Cu toate acestea, filmul nu e doar despre moartea lui, pare să fie mai degrabă despre moarte universală, atât datorită multiculturalității citate, cât și datorită atmosferei, care pare că anunță un sfârșit al lumii.

A mai precizat că personajul principal, Iuri (Noah Saavedra), e chiar el, și ce modalitate mai bună de a te obișnui cu propria moarte decât cea de a te întâlni cu ea însăși? Se întâlnesc, așadar, datorită destinului, și petrec o noapte, ultima noapte a lui Iuri, împreună, alături de Nina, așa-zisa Floare Toxică (Vanessa Loibl), o fată goth de care Iuri se îndrăgostește la prima vedere. Dar cine e această Moarte (Marko Mandic)? E cine spune că e sau e doar un impostor? Cert e că la finalul dimineții niciunul dintre cei trei nu va mai fi la fel, călătoria în noapte schimbându-le total percepția asupra vieții, la fel cum regizorul spune că procesul de creare a filmului a schimbat-o pe a lui. Trecut prin nenumărate filtre de culori aprinse, filmul
cu tendințe de neo-noir se prezintă în fața spectatorilor ca o carte deschisă care e pregătită să le dezvăluie cele mai ascunse secrete ale vieții, multe dintre secvențe fiind chiar delimitate de cartoane cu flori pictate, ca niște capitole.

Călătorie în noapte rulează astăzi, 4 iunie, de la 16:15 la Cinema Arta.

0 replies on “Călătorie la capătul nopții”