În timp ce tenisul a fost mereu un sport popular, abia în anii ’70 a devenit afacerea bănoasă care e astăzi, iar asta s-a datorat în mare parte unor jucători ajunși celebri precum Björn Borg, Jimmy Connors sau John McEnroe.
Această perioadă de tranziție a fost traversată și de Arthur Ashe – primul și singurul bărbat de culoare care câștigat Wimbledonul și una dintre principalele influențe ale lui Obama –, al cărui parcurs de la protestatar al apartheidului din Africa de Sud la activist SIDA spre finalul vieții (a murit în 1993 din cauza bolii, contractată în urma unei operații pe cord) e surprins în Cetățeanul Ashe, documentarul lui Rex Miller și Sam Pollard.
Născut în sudul segregat al Statelor Unite, Ashe s-a infiltrat în tenisul predominant alb chiar când Mișcarea Drepturilor Civile a început să crească în vizibilitate. Neluând însă parte în popularizarea discursului radical, el a fost primit cu brațele deschise.
Structura filmului e una standard pentru un documentar despre sport, și surprinde povestea starului cu claritate, materialele de arhivă fiind prezentate alături de imagini cu activiști contemporani din sport, de la Naomi Osaka și Colin Kaepernick, care arată cât de mult s-au schimbat lucrurile în ultimele decenii. Un portret fascinant al unui personaj complex, Cetățeanul Ashe rulează astăzi, 19 iunie, de la 17:45 la Cinema Victoria, și duminică, 26 iunie, de la 10:00 la Cinema ARTA.
Proiecția de azi va fi precedată de cea a documentarului de scurtmetraj încă în lucru Nasty. Bad boy-ul original al tenisului mondial, dar și unul dintre cei mai performanți și apreciați tenismeni ai tuturor timpurilor, Ilie Năstase va fi în sală pentru această proiecție, alături de regizorul Tudor Giurgiu. Filmul documentează viața și cariera sportivului (palmaresul lui numără 64 de titluri ATP, două Grand Slamuri, trei finale de Cupa Davis) și include imagini de arhivă, dar și interviuri cu invitați precum Boris Becker sau Rafael Nadal.