România oferă cel mai generos plan de finanțare din UE a proiectelor din industria cinematografică. Fie că e vorba de producții 100% românești sau coproducții, valoarea finanțărilor pleacă de la 35% din valoarea proiectului și poate ajunge la 45%. Suma totală pusă la bătaie de Guvernul României este 57 de milioane de dolari, până în 2020, iar regula de alocare este „primul sosit, primul servit”.
„Rebate-ul, în România, funcționează ca la orice țară europeană, preponderent în cadrul coproducțiilor. Regula este ca proiectul să cheltuiască minimum 20% din buget pe teritoriul țării noastre. Asta este o condiție pe care UE o pune pentru acest program de ajutor. Iar valoarea maximă care poate fi alocată unui proiect e până în 10 milioane de euro”, a explicat pentru AperiTIFF Alex Sterian, membru al Comisiei de Film, care evaluează proiectele depuse pentru obținerea finanțărilor.
„Există două variante, cea a coproducției, adică o companie străină vine cu proiectul integral sau parțial aici, sau o companie românească – chiar dacă au ajutor de la CNC – pentru că este permis cumulul de ajutoare, poate să facă acest lucru având finanțare parțială sau din surse proprii și din orice cheltuieli eligibile, în funcție de cum se consideră proiectul, de 35 sau 45%”, mai arată el.
Alex Sterian a mai menționat că cei 10% în plus vin dacă producția depusă îndeplinește un task cultural. „Acest task cultural ține de valoarea scenariului, de etica lui, și o altă condiție este să promoveze într-un mod plenar România, ca zonă geografică, anumite obiceiuri sau cultura românească. Baza este 35%, dar pot fi adăugați 10% dacă se respectă condiția pe care am menționat-o”, a încheiat Sterian.
Astăzi, de la ora 12.00, la Enigma, va avea loc Tax Incentive Panel, la care participă Tudor Giurgiu și Alex Trăilă.