Pelicula Casa noastră este câștigătoarea Trofeului Transilvania de la ediția TIFF.21. și poate fi urmărit astăzi, de la ora 13.00, la Cinema Florin Piersic.
Lungmetrajul de debut al regizorului Alejandro Loayza Grisi surprinde printr-o estetică deosebită necesitatea schimbării și confruntării barierelor naturale. El construiește portretul unui cuplu indigen din tribul Quechua, amenințat de seceta agresivă din mijlocul stepei boliviene. Vârstnicii păstori Virginio și Sisa (actorii neprofesioniști cu joc excepțional José Calcina și Luisa Quispe) resimt tot mai accentuat efectele încălzirii globale; speranțele lor scad treptat în momentul în care zilele trec, iar ploaia pentru care se roagă și pe care nu au mai văzut-o de un an nu își mai face apariția. Deși turma lor de lame cedează încet la deshidratare și resursele lor sunt pe terminate, atașamentul pentru casa și pământurile în care și-au trăit întreaga existență nu le permite să se mute în orașul vecin, La Paz. Cei doi intenționează să moară acolo, în ciuda insistențelor nepotului lor, Clever (Santos Choque) de a pleca alături de el în căutarea unui trai mai bun.
Alături de directorul de imagine Barbara Alvarez, Loayza Grisi a conceput o sensibilitate vizuală distinctă pentrul filmul său. Fiecare cadru apare ca o contemplare a peisajelor din acel colț superb al Americii de Sud; putem observa acest aspect încă din prima imagine a filmului, în care îl vedem pe Virginio mergând singur prin pustiul arid și nemărginit. Ritmul lent, compozițiile simetrice și echilibrate vin în completarea atmosferei încărcate emoțional: camera observă personajele, lăsându-le să-și desfășoare în voie existența anevoioasă sau ritualurile specifice, precum sacrificarea unui animal cu scopul invocării unor zeități. Camera intervine în spațiul intim al personajelor (văzute acum în prim-plan) doar când se află în dormitor, având rolul de mediator (sau simplu privitor) al unei căsnicii de câteva zeci de ani.
Nelipsit de simboluri și motive recurente, legende și obiceiuri locale, Utama (Casa noastră în quechua) surprinde într-un mod aparte viața dintr-o perspectivă poate prea puțin cunoscută publicului larg.