Transilvania Pitch Stop – 10 proiecte în dezvoltare pentru potențialii finanțatori

Cea de-a IX-a ediție a programului Transilvania Pitch Stop (TPS) aduce în fața potențialilor parteneri și finanțatori 10 proiecte în dezvoltare astăzi, 23 iunie, de la ora 11:00 în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania. 

„Producători, distribuitori, agenți de vânzări și reprezentanți de festivaluri atât din țară, cât și din Europa, interesați de co-producții cu proiecte din regiune, vor fi prezenți la sesiunea de pitch a celor 10 lungmetraje în dezvoltare participante la a IX-a ediție Transilvania Pitch Stop”, explică Dumitrana Lupu, Industry Manager. TPS își propune stimularea cooperării transfrontaliere, în special cea dintre țările Mării Negre și țările vecine eligibile.

Ultimele ediții ale Transilvania Pitch Stop au făcut selecția a peste 80 de proiecte, dintre care multe au fost proiectate și premiate la festivaluri importante din întreaga lume. Lungmetrajul de debut al regizorului ucrainean Maksym Nakonechnyi, Butterfly Vision, este cel mai recent proiect TPS care a reușit să obțină recunoaștere internațională, găsindu-se selectat în secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2022. Butterfly Vision a câștigat Premiul Centrului Național al Filmului din România la TPS în 2019.

Cinci proiecte vor beneficia în acest an de o consultanță de scenariu personalizată oferită de Christian Routh, editor de scenarii și consultant de film. Acesta a lucrat recent cu agențiile naționale de finanțare din Europa de Est, cu ateliere în Slovenia, Macedonia, Georgia, România și Letonia. Înainte de prezentare, toate proiectele participante vor primi consiliere de la Agathe Berman – renumita consultantă de pitch și producătoare de film.

Oscar Alonso (Latido Films), Patra Spanou (Patra Spanou Film) și Yohann Cornu (Damned Films) sunt membrii juriului internațional care vor înmâna premiile celei de a IX-a ediție a programului.

Premiile oferite de partenerii din industrie constau în: Premiul pentru post-producție Chainsaw Europe – 25.000 euro în servicii de post-producție; Premiul TPS Development, oferit de Avanpost – în valoare de 5.000 euro; Premiul CNC Moldova în valoare de 1.500 euro; Premiul VILLA KULT Dezvoltare în valoare de 500 euro; Premiul CoCo – rezidențiat de cinci zile oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market.

Proiectele de film selectate pentru TPS în acest an sunt: 

40, Maria Luisa Boulevard (regizor: Kristina Spassovska; țara: Bulgaria; producător: Maya Vitkova-Kosev; companie de producție: Viktoria Films) – Sofia, o femeie de origine bulgară de 36 de ani, se întoarce la casa copilăriei sale pentru înmormântarea tatălui său unde evenimente suspecte încep să facă legătura între piesele lipsă din viața ei.

As Shadows Fade (regia: Burcu Aykar; țara: Turcia; producători: Nadir Öperli, Liman Film, Müge Özen, Solis Film, Anke Petersen, Jyoti Film; proiect premiat la Meetings on the Bridge 2022) – Prinsă la mijloc de idealul familial heteronormativ, tradițional turcesc, Esin trăiește fără a-și cunoaște pasiunile. Când se îndrăgostește de Deniz, o prietenă îndepărtată de familie care se refugiază în casa lor, intimitatea lor o împinge să-și depășească granițele spre un loc necunoscut și dureros.

Avanos (regizor: Panagiotis Charamis; țară: Grecia; producător: Konstantinos Baliotis; companie de producție: 2D2R) – Un fost comandant se întoarce în orașul său natal după 10 ani de închisoare. Partea pe care o cere cu drept de merit pentru perioada în care a lipsit are un preț mai mare decât cel pe care-l gândise inițial.

Children of the Gods (regizor: Filip Kovacevic; țara: Serbia; producători: Vukota Antunovic, Beef Production, Djordje Stankovic, Void Pictures) – Într-o mare comunitate deșertică, care a supraviețuit prăbușirii unei lumi de mult uitate, un ritual sacru îl determină pe un tânăr să înceapă să pună la îndoială credințele poporului său și să afle adevărul despre zeii care au distrus lumea strămoșilor săi.

Light (regizor: Maxim Baraliuc; țara: Republica Moldova; producător: Ana Volosinovici, Sergiu Budici; companie de producție: MADS) – Într-o lume învăluită în întuneric nesfârșit, singurul sanctuar pentru viață este un mic sat așezat sub o rază îngustă de lumină. Joh – un tânăr sătean, crede că lumea lui moare încet și se aventurează în pericolele întunericului pentru a-și salva oamenii.

Lo-fi (regizor: Alican Durbaş; țara: Turcia; producător: Ipek Erden; companie de producţie: Vayka Film) – Într-o dimineață în care totul în apartament este împachetat în cutii, EMRE revine la amintirile dulci-amare din primele sale zile de acolo cu DEFNE, călcând prin urmele relației lor trecute. Până la sfârșitul zilei, el îmbrățișează în sfârșit prezentul în timp ce se mișcă și merge mai departe.

Monarch (regizor: Radu Mihai; țara: România; producător: Livia Rădulescu; companie de producție: Dash Film) – Un tânăr are o super-putere: poate bloca circuitele electrice. Propria sa putere riscă să-l depășească, deoarece toți ceilalți îl protejează în secret.

Psycho-Sexual Thoughts (regizor: Bálint Bagossy; țara: Ungaria; producător: Mónika Mécs; companie de producție: M&M Film studio) – dramaturgia acestui film are la bază dramaturgia unui orgasm feminin.

Sasha-Oleksanda (regizor: Andrii Ivaniuk; țara: Ucraina; producător: Volodymyr Filippov; companie de producție: Insightmedia) – dorind să aibă o familie cu drepturi depline și copii, învățând despre sarcina ei, Sasha încearcă să păstreze copilul, indiferent de circumstanțe. Soțul ei, un ofițer al legii, este categoric împotriva acestui lucru și face totul pentru a nu avea copii.

Where Elephants Go? (regizor: Gabi Șarga, Cătălin Rotaru; țara: România; producător: Gabriela Suciu-Pădurețu; companie de producție: Atelier de Film) – o mamă care se prostituează pentru fiica sa diagnosticată cu cancer își găsește dragostea alături de un tânăr depresiv și confuz.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *