După ce a câștigat premiul Un Certain Regard cu Un om integru în 2017, despre un om strivit de regimul opresiv, iranianul Mohammad Rasoulof a fost arestat și închis pentru un an la întoarcerea în țară. Interdicția de a nu mai face filme vreodată nu l-a oprit însă din a realiza în secret, trei ani mai târziu, filmul antologic Diavolul nu există (pentru că aparent autoritățile iraniene nu sunt la fel de îngrijorate de scurtmetraje pe cât sunt de lungmetrajele care ajung în cinematografe), care i-a adus Ursul de Aur la Berlin și o a doua condamnare (de care a scăpat deocamdată numai din cauza pandemiei care a golit închisorile).
Fie că e vorba de un road movie cu un twist șocant, un thriller electrizant, o poveste de dragoste sfâșietoare sau o melodramă cu final deschis, toate cele patru povești care compun Diavolul nu există au în centru familii în care bărbații au fost, la un moment dat, însărcinați cu executarea cuiva, pentru că într-o țară în care pedeapsa cu moartea e nu numai legală, dar aplicată la tot pasul (225 de oameni au fost uciși numai anul trecut), cineva trebuie să apese și butoanele care iau vieți.
Fără a chestiona mereu moralitatea faptelor și privind de fiecare dată miza emoțională într-o nouă lumină, Rasoulof pare să întrebe direct spectatorul ce ar face el în situația dată. Ai executa ordinul sau ai fugi? Ai lupta împotriva puterii sau te-ai subordona ei? Pentru că execuționerii din film sunt oameni normali a căror libertate de alegere e îngrădită: pot fie să execute ordinul și să ia viața celui condamnat, fie să-l sfideze și să suporte consecințele aspre. Rasoulof, căruia ideea filmului i-a venit după ce a zărit polițistul care l-a interogat îmbrăcat în civil la bancă, văzându-și de viața personală, nu dă un răspuns precis, însă știe cum să nuanțeze întrebarea pusă cu fiecare nouă dezvăluire. Personajele sale nu sunt personificarea răului, dar violența la care sunt obligate de către instituțiile statului are efecte corozive asupra celor care se supun.
Diavolul nu există va fi proiectat astăzi, 4 august, de la 21:30 în Piața Unirii, și duminică, 9 august, de la 00:15 la Club Transilvania.