Competiția locală TIFF.18

Șapte filme realizate de cineaști clujeni sau care locuiesc în Cluj au fost selectate ca finaliste în Competiția Locală TIFF de anul acesta. Ele vor fi proiectate într-o gală specială care va avea loc marți, 4 iunie, de la 20:30 la Cinema Arta, iar la finalul acesteia se va afla și filmul câștigător al Marelui Premiu oferit de către Banca Transilvania.

Juriul care va decide câștigătorul premiului de 1.500 de euro este format din regizorii Iulia Rugină și Adrian Silișteanu și criticul de film Ionuț Mareș. Lor li se alătură cei șase membri ai juriului Fabricii de Pensule: Alexandra Chițu, Denisa Curte, Cristina Gagiu, Oana Hodade, Vava Ștefănescu și Helga Thies, care vor acorda o mențiune în valoare de 300 de euro unui film care abordează subiecte sau probleme relevante pentru comunitatea locală sau societatea contemporană. Câștigătorul competiției va mai primi și un premiu special în valoare de 250 de euro din partea Leonidas, constând într-o cutie de ciocolată oferită lunar, pe durata unui an de zile, iar Ziarul Făclia va acorda și el o Mențiune Specială.

Fie că sunt ficțiuni sau documentare, cele șapte filme alese ilustrează aspirațiile tinerilor cineaști clujeni. Cum înalți un zmeu? (r. Loránd Gábor) este povestea unui copil care trebuie să-și dovedească maturitatea în fața tatălui său. În Hellen (r. Claudia Alexandru), o tânără cu profunde îndoieli existențiale apelează la consiliere psihologică și declanșează o introspecție ce se manifestă vizual prin reprezentări ale unor căutări meta-filmice solitare și fragmente de amintiri arhivate. Mai încearcă (r. Vasile Todincă) e povestea unui tată care încearcă să lase în urmă trecutul familial înainte de a o prezenta fiului său pe noua lui parteneră. În Village Fashion (r. Ibolya Simó), liniștea unui sat izolat este distrusă de sosirea unei femei, un fashion designer cosmopolit. Monstrul (r. Laura Pop) este povestea unei tinere care pornește într-o călătorie spirituală pentru a găsi împăcarea cu monstrul din mintea ei și cu cei din jur. News of Love (r. Sofia Iulia Nelega) este un documentar ce explorează natura confesională a unui salon de manichiură. Tot un documentar este și Speranța (r. Sandra Rad), care prezintă câteva fragmente din viața unui om special, măcinat de o boală necruțătoare.


0 replies on “Competiția locală TIFF.18”