Săptămâna mare. Nărav de epocă

Cu răbdarea și atenția unui cronicar interesat în egală măsură să consemneze și să polemizeze, Săptămâna mare seamănă psihologie și mize etice peste o parcelă istorică puțin explorată în filmul românesc.

La noi, ca și în alte părți, sfârșitul de secol XIX a fost o perioadă cel puțin complicată la capitolul moravuri. Ciocnirea dintre cultura tradițională, cu religia și cutumele sale, și modernitatea alunecoasă care i-a dat și pe Darwin, dar și pe Lombroso (cu a sa notorie teorie care leagă fizionomia de „fibra” infracțională a oamenilor) era în toi. Prăpastia dintre clasele sociale se adâncea și culmina în marile răscoale țărănești de la 1888 și 1907. Antisemitismul se răspândea, acum și cu justificări pretins științifice. 

Este o atmosferă de tumult istoric pe care Săptămâna mare o surprinde foarte bine, începând de la conflict și mergând până la vorbele aruncate în treacăt de personaje. Adaptare după O făclie de Paște, probabil cel mai șocant text al carierei lui I.L. Caragiale, filmul îl are în centru pe Leaba (Doru Bem), un hangiu evreu relativ prosper care primește o amenințare cu moartea de la un fost argat, cu scadență chiar în ziua de Paște.

Gestul are, bineînțeles, o rezonanță simbolică: se dorește o insultă (antisemită) la adresa diferențelor etnice și religioase care îi despart. Ceea ce urmează este un declin al protagonistului înspre reacții defensive și ofensive tot mai paranoice și mai impulsive, care ajung până la urmă să îi șubrezească principalii stâlpi existențiali de susținere – relația cu familia și respectul de care se bucură în comunitate.

Pe lângă voluptatea, subtilitatea și suspansul acestui tablou psiho-social, marele merit al regizorului Andrei Cohn este că ridică la fileu și o întrebare filosofică dificilă, pe care nuvela lui Caragiale nu o articula până la capăt: în ce măsură e justificat să pedepsești pe cineva anume pentru o nedreptate cu autor colectiv, care își are, de fapt, sursa în chiar aerul contaminat al epocii? De văzut și discutat. 

Joi, 20 iunie, ora 20:00 – Cinema Florin Piersic

Vineri, 21 iunie, ora 10:00 – Cinema ARTA

0 replies on “Săptămâna mare. Nărav de epocă”