Poveste din Tokyo. Portret de familie

O capodoperă a cinematografiei universale, Poveste din Tokyo ne inspiră să medităm la complexitatea relațiilor de familie și la efectele trecerii timpului. 

Un cuplu de vârstnici călătorește la Tokyo pentru a-și vizita copiii adulți. Aceștia par totuși prea ocupați cu propriile vieți pentru a le acorda atenție, chiar dacă aceasta poate fi ultima dată când îi mai văd. Filmul reprezintă o reflecție profundă asupra vieții de familie. Sunt explorate diferențele dintre generații și schimbările inevitabile produse de trecerea timpului.

Sentimentul dezamăgirii este reciproc între părinți și copii și poate fi tradus atât ca rezultat al experiențelor și al așteptărilor diferite de la viață, cât și ca efect al schimbărilor prin care trece societatea japoneză în această perioadă a istoriei. Tranziția de la o societate agrară la una urbană este evidentă în film. Astfel, povestea nu reprezintă doar o perspectivă asupra intimității din cadrul unei familii japoneze, ci și un portret al unei națiuni aflate în tranziție, care încearcă să se reclădească în urma dezastrelor provocate de al Doilea Război Mondial.

Poveste din Tokyo (Tokyo Story) reflectă cu sensibilitate tensiunile dintre tradiție și modernitate și dintre valorile vechi și noile realități economice și sociale. Regizorul Yasujirō Ozu reușește să surprindă universalitatea experienței umane, realizând un film atemporal și emoționant pentru publicul din întreaga lume. Este un moment relevant, chiar unic pentru istoria umanităţii şi istoria cinematografiei, un exemplu de producție artistică la cel mai înalt nivel, care oferă o explorare profundă a vieții și a condiției umane.

Luni, 17 iunie, ora 16:00 – Casa de Cultură a Studenților

0 replies on “Poveste din Tokyo. Portret de familie”