Metropolis. O capodoperă a cinematografiei timpurii

Considerat un film clasic de neratat și una dintre cele mai importante realizări din istoria filmului, Metropolis a marcat profund evoluția cinematografiei și a elevat estetica genului SF. Îmbinând elemente vizuale inovatoare cu o poveste stratificată despre societatea capitalistă, Metropolis continuă să inspire și să-și mențină relevanța.

Festivalul Internațional de Film Transilvania din Cluj-Napoca își propune să aducă cele mai importante creații cinematografice din istorie pe marele ecran, într-o locație magică, la Castelul Bánffy din Bonțida. Cele mai importante filme din istorie se văd în cadrul unor evenimente cu totul speciale și, ocazional, însoțite de o coloană sonoră interpretată live. Ediția din acest an, care se desfășoară între 14 și 24 iunie 2024, aduce clasicul film Metropolis (1927) pe marele ecran din Bonțida, sâmbătă, 15 iunie, la ora 21:30, acompaniat de muzica interpretată live de ansamblul italian de muzică Edison Studio, într-un cine-concert de neratat.

Restaurată și în variantă completă, capodopera semnată de regizorul austriac Fritz Lang, își propune să transmită un mesaj cât se poate de relevant și astăzi. Narațiunea filmului subliniază tensiunea dintre clasele sociale, dar și riscurile dezumanizării provocate de industrializare. Într-un oraș futurist, înfățișat printr-un decor extravagant și impresionant, societatea este divizată drastic între cei bogați și cei exploataţi, care trudesc în condiții opresive în subteran.

Iubirea dintre doi tineri proveniți din cele două medii complet diferite va inspira lupta pentru egalitate, care va fi presărată cu provocări dificile și sacrificii. Deși în prezent pare o poveste relativ obișnuită, simbolismul bogat adaugă profunzime narativă și oferă multiple niveluri de interpretare. Imaginile, conceptele și efectele speciale spectaculoase, nemaivăzute până în acel moment în cinema, au redefinit posibilitățile cinematografiei și au transformat Metropolis într-un reper cultural al secolului trecut.

Acum aproape 100 de ani, cea mai mare capodoperă a perioadei filmului mut a anticipat direcția în care avea să se îndrepte societatea, detaliile oricărei forme de autocraţie și felul în care avea să evolueze tehnologia, punând bazele tematicii filmelor științifico-fantastice. Pionier al genului SF, Metropolis a inspirat unele dintre cele mai apreciate creații din istoria cinematografiei și a umanității. Fiind cunoscut pentru aspectele sale avangardiste, artiști, regizori celebri și critici relevanți şi-au declarat fascinaţia pentru capodopera lui Lang.

Pentru posesorii de bilete, TIFF pune la dispoziție autocare. Prețul unui bilet este de 40 lei dus-întors și se achită doar numerar la șofer. Plecarea se face începând cu ora 20:00, de la Iulius Mall Cluj-Napoca, iar întoarcerea se face începând cu ora 23:30, după terminarea proiecției.

Cu sprijinul Institutului Italian de Cultură. Un film al Fundației Murnau.

Sâmbătă, 15 iunie, ora 21:30 – Castelul Bánffy Bonțida

0 replies on “Metropolis. O capodoperă a cinematografiei timpurii”