Masterclass: Timothy Spall în dialog cu Mihai Chirilov

Timothy Spall a participat la o discuție cu directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, în care a vorbit cu mult umor despre personajele imorale pe care le-a intepretat de-a lungul carierei.

Actorul britanic Timothy Spall a primit Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul Galei de deschidere TIFF.22. Spectatorii au urmărit apoi, pe marele ecran din Piața Unirii, comedia islandeză Confort Nordic în care acesta joacă. În regia lui Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, filmul prezintă povestea unui grup divers de oameni cu o frică cronică de zbor.

Sâmbătă, 10 iunie, Timothy Spall a participat la o discuție cu directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, în care a vorbit cu mult umor despre filmul de deschidere, despre personajele imorale pe care le-a intepretat de-a lungul carierei, dar și despre boala necruțătoarea prin care a trecut și cum aceasta i-a schimbat perspectiva asupra vieții.

“Mă aflam în Germania lucrând la filmul Spencer când am primit oferta pentru Confort Nordic ”. Spall a fost atras de scenariul deopotrivă “stupid de amuzant și foarte profund”. Astfel a început călătoria actorului pe tărâmul nordic. Confort Nordic reprezintă o investigare necesară a fricilor moderne. “Trăim într-o epocă care este presărată din plin cu paranoia și anxietate.” 

Timothy Spall a vorbit și despre cum și-a ales parcursul artistic, deși a fost atras inițial de ideea unei cariere militare. “Armata a fost o fantezie. Doream să conduc un tanc și să mă costumez în soldat. Acum pot să mă costumez în oricine. Am interpretat soldați și am devenit și pictor. Viața imită arta.”

În ceea ce privește personajele imorale pe care le-a portretizat, Spall mărturisește că încearcă să le înțeleagă în toată complexitatea, descoperind substraturile și motivațiile din spatele acțiunilor lor. “Multe personaje imorale nu sunt conștiente că sunt așa. O mulțime de lucruri rele au fost făcute în numele religiei. Ego-ul în relație cu faptele bune pe care credem că le facem este de vină.”

Dialogul a atins de asemenea subiecte precum abordarea inedită a colaboratorului său constant, regizorul Mike Leigh, sau înțelegerea aprofundată a suferinței în urma luptei sale cu leucemia. A povestit o întâmplare hazlie despre cum a ajuns cu barca lângă cea mai mare bombă neexplodată din război și despre programul de televiziune Timothy Spall: Somewhere at Sea, nominalizat la premiile BAFTA. 

Printre regizorii cu care ar dori să lucreze în viitor se numără Paul Thomas Anderson, Frații Cohen, Martin Scorsese sau Ruben Östlund.

0 replies on “Masterclass: Timothy Spall în dialog cu Mihai Chirilov”