În familie

”A devenit loc comun să comparăm fiecare nou regizor finalndez cu Aki Kaurismaki, dar În familie merge pe aceeași zonă de umor sec și negru – cu un stil distinctiv însă care anunță o tânără regizare tatonând terenul spre un viitor extrem de interesant.”, citim în cronica de pe Screendaily, după premiera filmului de la Berlinale.

Debutul regizoarei Tia Kuovo, realizat pe baza scurtmetrajului de absolvire cu același nume, are în centru o familie unită. Unită cu grijă și mai ales de sărbătorile legale. Se simte familia fix ca goblenul care titrează titlul filmului pe poster. Atenție unde bagi acul, ochii doar la pânză, rezultatul trebuie să fie perfect, altfel observă vecinii. Doar că regizoarea aduce intruși rar și restul timpului ni-l petrecem înconjurați de membrii celor trei generații, fericiți la comandă, în timp ce sunt chinuiți de griji mărunte și frustrări latente. Nici măcar Moș Crăciun nu reușește să salveze aparențele. Iar secvența care măcelărește orice credință în moșul bun cu barbă albă este o mostră impecabilă de umor negru și sec dus până la capăt. 

Sufletul În familie e undeva spre final, într-un moment cu doi bărbați trecuți demult de prima tinerețe care s-au întâlnit pentru prima oară după mult timp pentru a depăna amintiri. Cadrul larg îi plasează însă doar într-o jumătate de ecran, cealaltă fiind populată de mobilă, obiecte, o pisică și picioarele soției. Aceasta s-a așezat confortabil pe fotoliu, afară din cadru, însă turuiala ei continuă acoperă întregul moment.

Nonșalanța cu care femeia din afara cadrului distruge momentul de escapism vorbind despre boli are ceva înduioșător de uman și de un comic crunt. Fix ca bărbatul tăcut cu buchetul de flori în mână, în mijlocul unei camere în care toate femeile au altă treabă. Despre tăceri masculine și codependențe de familie duse până în punctul în care nu se mai pot nici vedea, nici regla este În familie. Un film care mocnește impecabil, fără să scoată scântei, fix ca interiorul multor familii și de la noi. 


Miercuri, 14 Iunie, 14:45, Cinema Victoria

Joi, 15 Iunie, 19:30, Cinema Victoria

0 replies on “În familie”