Gopo 2019

Marți, 19 martie, la Teatrul Național din București, a avut loc cea de-a 13-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment al cinematografiei românești. Peste 1.000 de invitați au participat la evenimentul care premiază succesele din cinematografiei noastre.

Alex Bogdan a prezentat gala, pentru al patrulea an conescutiv. S-a rîs, au fost emoții și rochii de seară, s-au făcut poze și s-au premiat filmele și oamenii care le-au făcut.

Moromeții 2, filmul cu cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2019, a cîștigat nouă trofee: Cel mai bun film, Cea mai bună imagine (Vivi Drăgan Vasile), Cel mai bun montaj (Dana Bunescu și Alexandra Gulea), Cel mai bun sunet (Dana Bunescu, Cristinel Șirli, Constantin Fleancu), Cele mai bune decoruri (Cristian Niculescu), Cele mai bune costume (Dana Păpăruz), premiu oferit de Cellini România, Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Dana Roșeanu, Iulia Roșeanu, Domnica Bodogan), acordat de MAC Cosmetics, și Tînără Speranță (Iosif Paștina). De asemenea, Premiul Publicul acordat producțiilor autohtone cu cel mai mare succes la box-office în 2018, a fost anul acesta primit de Moromeții 2, în regia lui Stere Gulea.

Pororoca, filmul lui Constantin Popescu, a cîștigat 3 trofee Gopo: Cel mai bun regizor, premiu oferit de Banca Transilvania, Cel mai bun actor într-un rol principal (Bogdan Dumitrache), acordat de MOL România, și Cea mai bună actriță într-un rol secundar (Iulia Lumânare).

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari a cîștigat trofeul Gopo pentru Cel mai bun scenariu (Radu Jude), oferit de Dacin Sara, și premiul pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar (Alexandru Dabija).

Cosmina Stratan (Dragoste 1. Cîine) a cîștigat premiul pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal, oferit de Aqua Carpatica, în timp ce trofeul pentru Cea mai bună muzică originală a fost adjudecat de Massimiliano Nardulli pentru Charleston.

Soldații. Poveste din Ferentari, în regia Ivanei Mladenovic, a cîștigat trofeul pentru Cel mai bun film de debut.

Caisă, în regia lui Alexandru Mavrodineanu, a cîștigat premiul pentru Cel mai bun film documentar, iar Cadoul de Crăciun (Bogdan Mureșanu) a fost desemnat drept Cel mai bun scurtmetraj.

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către The Killing of a Sacred Deer / Uciderea cerbului sacru (r. Yorgos Lanthimos).

Actorii Ileana Stana Ionescu a primit Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră, oferit de Apa Nova București, Constantin Dinulescu, Premiul pentru Întreaga Activitate, și Dan Chișu, un premiu special pentru susținerea și încurajarea producției de film independent. De asemenea, un premiu special i-a fost oferit și maestrului de lumini Ion Nica.

Gala Premiilor Gopo 2 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, DACIN SARA și Babel Communications.

Co-organizatori: Primăria Capitalei și Centrul Cultural Expo Arte.

0 replies on “Gopo 2019”