Știința sunetului muzicii

Jean-Michel Bernard s-a născut în 1961 și a început să studieze pianul la vârsta de 2 ani. A absolvit École Normale de Musique de Paris și la 19 ani era deja cunoscut în lumea concertistică internațională, colaborând cu instituții prestigioase ca Royal Phillarmonic Orchestra din Londra. Între timp, se pregătea pentru o carieră în lumea jazz-ului, cântând pe scenă cu nume proeminente ca Wild Bill Davis, basistul în trupa lui Duke Ellington, Jimmy Woode și Eddie Evans. La începutul anilor 2000, a fost organist și dirijor pentru turneul Ray Charles Quartet din Australia și Europa.

Pe lângă cariera concertistică bogată, Bernard și-a construit și un nume în compoziție. A început în anii ’90, în postura de realizator de coloane sonore pentru reclame și filme de animație, a lucrat cu Ennio Morricone și  Lalo Schifrin. Una din cele mai longevive relații profesionale pe acest plan o are cu regizorul Michel Gondry. Așa s-a născut soundtrack-ul pentru filmele The Science of Sleep (2016) sau Be Kind Rewind (2008). Bernard a compus și muzica memorabilă din Hugo (2011, r: Martin Scorsese). A mai lucrat cu regizorii Sophie Lellouche, Claude Chabrol, Éric Besnard, Fanny Ardant, invitată TIFF în 2018.

În 2014, Jean-Michel Bernard a început să predea compoziția la Conservatorul din Paris.

În acest weekend, este prezent la Cluj cu două evenimente pe care iubitorii de muzică și tinerii care urmăresc să-și aprofundeze studiile muzicale, nu ar trebui să le treacă cu vederea. Vineri, 7 iunie, de la ora 17:30, Bernard va susține un masterclass dedicat muzicii de film. Iar, sâmbătă, 8 iunie, de la 18:30, la Casa de Cultură a Studenților va avea loc cine-concertul Soundtrack of Dreams. În cadrul concertului, celebrul pianist și compozitor francez va cânta cu solista Kimiko Ono, cu care colaborează de peste 20 de ani. Spectatorii vor putea audia atât compoziții proprii, cât și alte teme muzicale din filme celebre. Evenimentul este parte a Sezonului România-Franța, desfășurat în perioada noiembrie 2018-iulie 2019 în cele două țări.

0 replies on “Știința sunetului muzicii”