Durerea și gloria

Cel mai nou film al legendarului Pedro Almodóvar – cel de-al 36-lea, pentru cei care țin numărătoarea – este cu siguranță unul dintre cele mai bune ale carierei sale, făcând furori la acestă ediție a festivalului de film de la Cannes, unde a fost nominalizat la Palme d’Or. După o relativă pantă descendentă (ultimele lui filme fiind primite cu relativă răceala în rândul criticii și al publicului), cel mai important regizor spaniol în viață își revine spectaculos cu un film profund personal, intim și autobiografic, surclasând chiar și La Mala Educacion (2004) în acești termeni.

Cu o distribuție compusă din actori-fetiș ai cineastului – Antonio Banderas (care a câștigat premiul pentru interpretare masculină la Cannes) și Penelope Cruz, în roluri principale – Dolor y Gloria spune povestea unui regizor, Salvador Mallo, aflat în blocaj artistic și din ce în ce mai bolnav, într-un moment în care pare să-și reevalueze viața și cariera.

Filmul este construit pe două planuri temporale, care tratează frageda copilărie și bătrânețea lui Salvador Mallo (Banderas): unul plasat în trecut, într-un mic orășel spaniol la jumătatea secolului XX, atât de micuț încât până și ecourile înfricoșătoare ale dictaturii francoiste sunt îndepărtate, celălalt având loc în prezent. Durerea și gloria titulară se referă la cele două tendințe în sens opus din viața lui Mallo – el este prins între un corp fragil care se răzvrătește împotriva sa, făcând aproape imposibilă sarcina de a scrie și regiza, și între statutul său de icon: primul lui film, El Sabor, cu un poster psihedelic tipic Spaniei șaptezeciste, tocmai a fost restaurat. În aceast context, regizorul reia legătura cu actorul principal din filmul său de debut, Alberto Crespo (Asier Etxeandia), o întâlnire ce catalizează un proces de reflecție asupra întregii sale vieți – prilej de a împleti în narațiune scene cu micuțul Salvador (Asier Flores), cinefil precoce și de o inteligență ieșită din comun, însă încă inconștient de sărăcia lucie care îl înconjoară, protejat de o mamă (Cruz) care se luptă din răsputeri pentru o viață mai demnă.

Autoreflexiv și de o sinceritate necompromițătoare, incluzând chiar și o secvență îndelungată în care e analizează centrii de durere în corp și varii boli, Dolor y gloria este Otto e mezzo al carierei lui Almodóvar. Un film covârșitor de emoționant și totodată un cântec de lebădă, Dolor y Gloria este un film de neratat.

Filmul va fi proiectat astăzi, de la 21.00, în Piața Unirii.

0 replies on “Durerea și gloria”