Dama de cupă

După dama care a cucerit lumea cu al său gambit, o alta vine să ia cu asalt micile ecrane. Dama de cupă/ Queen of Hearts, cel de-al doilea lungmetraj al regizoarei daneze de origine egipteană May el-Toukhy, care i-a adus acesteia, anul trecut, un premiu al publicului la Sundance și pe cel pentru cea mai bună regie la TIFF, renunță la lansarea programată în cinematografele în continuare închise în favoarea unei premiere pe TIFF Unlimited, unde se poate vedea acum în regim de video on demand sau în baza abonamentului.

Anne (Trine Dyrholm) conduce cu pricepere un cabinet de avocatură specializat în abuzuri, salvând victimele, de cele mai multe ori femei și adolescente, de prădători sexuali. Succesul din viața profesională îi e dublat de cel din viața personală: duce un trai fericit alături de soțul Peter (Magnus Krepper) și cele două fiice gemene și e înconjurată de prieteni care o admiră. Însă aparenta perfecțiune începe să fie dată peste cap atunci cînd Gustav (Gustav Lindh), fiul rebel al lui Peter dintr-o căsătorie anterioară, se mută în casa lor. Mama acestuia nu reușește să îl țină departe de belele, astfel că îi dă de ales între a veni aici sau a fi trimis la un internat. Nesatisfăcut cu acest ultimatum, Gustav alege varianta cea mai suportabilă și se hotărăște să le facă și acestora viața un calvar, culminând cu înscenarea unei spargeri.

Anne își dă repede seama că e mîna lui și își oferă tăcerea în fața tatălui său în schimbul unui comportament blînd, pe care-l și primește: nu doar că începe să se integreze în familie și să se apropie de cele două surori, dar apare ca un tînăr de fapt amuzant, inteligent și chiar șarmant. 

Queen of Hearts (Dronningen) – r. May el-Toukhy

Cu un Peter dedicat în totalitate muncii, Anne începe să se simtă atrasă de Gustav mai mult decît ar trebui. Corpul sculptat și plin de viață și imaturitatea acestuia, dar și pericolul pe care atracția față de el o reprezintă, o excită. Siguranța de sine și controlul de care Anne dă dovadă îl fac pe Gustav să ajungă obsedat de ea, astfel că încep o aventură trăită pe muchie de cuțit și care, descoperită, ar putea avea consecințe dezastruoase.

Inconfortabil și sufocant pe alocuri, Dama de cupă funcționează ca un thriller psihologic fără antagoniști preciși: nimeni nu e cu adevărat rău intenționat și toți suferă în încercarea de a-și părăsi cuștile pe care și le-au construit pentru ei înșiși. El-Toukhy nu încearcă să arate cu degetul sau să caute vinovați și nici nu întoarce privirea de la sau minimizează acțiunile Annei, indiferent cît de îndrăznețe.

Dama de cupă e un film fascinant de privit, chiar și atunci cînd devine obositor din punct de vedere emoțional: imaginea lui Jasper Spanning e splendidă de la primul la ultimul cadru, muzica suedezului Jon Ekstrand aduce un sentiment constant de neliniște, iar Dyrholm face unul dintre cele mai bune roluri ale sale, Lindh fiindu-i un partener pe măsură.

Dama de cupă este distribuit în România de Transilvania Film.

Vezi filmul pe TIFF Unlimited.

0 replies on “Dama de cupă”