Daaaaaali! Egocentrism la puterea a șasea

Excentrismul maestrului suprarealist Quentin Dupieux îl poartă pe acesta pe o buclă nesfârșită a visului în vis, unde nimic nu e plictisitor. 

Quentin Dupieux este celebru pentru realizarea unora dintre cele mai atipice satire din ultimii ani – comedii sarcastice îmbinate cu genuri ca horror, dramă, fantasy, sci-fi –  precum Rubber (2010), în care un cauciuc de mașină dezvoltă o obsesie pentru o femeie și începe să omoare oameni, sau Smoking Causes Coughing, despre un grup de super-eroi anti-fumat numit Tobacco Force, care a avut premiera mondială la Cannes în 2022.

Dacă cineva ar fi adorat ideea de a fi interpretat de mai mulți actori în același film, acela este Salvador Dalí. De data aceasta vine rândul renumitului artist spaniol să fie ironizat, alături de o jurnalistă franceză în devenire a cărei dorință supremă este să-l intervieveze, dar eșuează de fiecare dată. Daaaaaali! a fost selectat în cadrul Festivalului de la Veneția și încearcă să se apropie cât mai mult de universul inedit din mintea pictorului. Absurdul atinge cote maxime, împletind simbolurile specifice ca oul și cârja cu elemente adăugate de autor: holul aproape infinit, un Dalí bătrân, cowboy care omoară oameni ai bisericii și invers, ș.a.m.d.

Povestirea în ramă reîncepe iar și iar, mai multe detalii sunt adăugate noului film din film. Dacă narațiunea inițială a visului a fost simplă și anostă, în timp ea devine complexă și hilară. Plictiseala lui Dalí este combătută prin delir. De altfel, contrastul dintre tipic-atipic sau plictisitor-extraordinar este explorat cu interes, fiind una dintre temele centrale ale filmului. Dar până unde merge nebunia?

Sâmbătă, 15 iunie, ora 22:00 – Casa de Cultură a Studenților

Miercuri, 19 iunie, ora 16:00 – Casa de Cultură a Studenților

0 replies on “Daaaaaali! Egocentrism la puterea a șasea”