Cine-concert D.W. Griffith. Arta adevărată rezistă

Îmbinând trecutul cu prezentul, scurtmetrajele lui D.W. Griffith pot fi văzute la TIFF.23 într-un cine-concert cu muzică originală și interpretare live de Donald Sosin și Joanna Seaton.

Au trecut peste 100 de ani de când D.W. Griffith și-a pus semnătura pe un generic de film pentru prima oară, iar anul acesta scurtmetrajele sale se întorc la TIFF. Numit adesea cel mai important regizor din anii timpurii ai cinemaului, Griffith este autorul din spatele primului blockbuster, controversatul Nașterea unei națiuni (1915). Dincolo de controversă, munca lui Griffith este instrumentală în ce privește dezvoltarea limbajului cinematografic, iar scurtmetrajele sale exemplifică acest fapt.

Fie că e vorba de dezastrul financiar din Bijuteriile furate (1909) sau situațiile de viață și moarte din Coarda vieții (1909) sau Vocea viorii (1909), Griffith a revoluționat limbajul cinematografic prin tensiune și anticipare. Dezastrul financiar iminent. Copilul pe cale de a cădea. Bomba pe cale de a exploda. Toate trei au fost revoluționare pentru începuturile celei de-a șaptea arte. La fel de important pentru modul său de a capta audiența este umorul, regăsit în special în Englezul și fata (1909), în care poantele cu tente rasiale (condamnabile astăzi, de altfel) ale americanilor sunt cauza unei neînțelegeri cu consecințe periculoase. 

Prin tehnicile sale în materie de montaj și narațiune, devenită ulterior o parte instrumentală din vocabularul cinematografic, Griffith a reușit să uimească și să stârnească publicul vremii într-un mod nemaiîntâlnit. Iar pentru a aduce aceste filme la standardele publicului din 2024, TIFF le aduce în forma de cine-concert, acompaniate live de celebrul pianist de film mut Donald Sosin și soția acestuia, Joanna Seaton, care va cânta la voce și percuție.

0 replies on “Cine-concert D.W. Griffith. Arta adevărată rezistă”