În documentarul Klarei Tasovska, viața și vremurile celebrului fotograf ceh Libuše Jarcovjáková sunt dezvăluite printr-o combinație a propriilor ei fotografii suprapuse cu fragmente narate din jurnalele sale personale. Tasovska face o alegere stilistică îndrăzneață, cu un rezultat de impact, folosind aproape nici o imagine video pentru a spune, cu o sinceritate neclintită, povestea biografică și mica istoriei a vieții cehe din anii 1970. În schimb, imaginile devin animate prin tranziții ritmice, adesea acompaniate de beaturi ale unor piese electronice care sunt ulterior întrerupte de propria voce a lui Jarcovjáková. Acestea, împreună cu fotografiile neliniștitoare în sine, contribuie la stabilirea atmosferei încontinuu agitate a filmului.
Deși a fost ocazional numită „Nan Goldin a Cehiei”, această comparație nu reușește să reflecte pe deplin contribuția ei unică la lumea fotografiei. În timp ce atât Jarcovjáková, cât și Goldin sunt dedicate captării imaginilor brute, neșlefuite și documentării momentelor de hedonism, intimitate și deconectare (și petrecerilor care leagă aceste momente), lucrările lui Jarcovjáková servesc, de asemenea, documentării unui moment crucial în istoria Europei socialiste. La un moment dat, acest angajament față de rezistență amenință să se întoarcă împotriva ei când fotografii ale emblematicului „T-Club” – un loc îndrăgit de scena queer – sunt confiscate de poliție.
Pe tot parcursul documentarului, fotografiile ei mai senzuale sunt echilibrate prin montaj, contrapuse în mod incitant, cu imagini ale străzilor ploioase, liniștite și pustii, ale figurilor solitare neclare sau ale muncitorilor din fabrici în timpul pauzei de țigară. În ciuda autorităților represive, a numeroaselor eșecuri profesionale și a tragediei personale, camera lui Jarcovjáková rămâne tovarășul ei de nădejde, sau, în cuvintele ei, un „instrument de navigație” care „mă aduce înapoi la mine însămi”.
Fotografia neînfrânată, chiar decadentă, a lui Jarcovjáková oferă o privire asupra numeroaselor moduri în care s-a opus rezistență chiar și celor mai represive părți ale Republicii Socialiste Cehe.
Cum mi-aș dori să fiu
Sâmbătă, 15 iunie, 19:30 / Cinema Arta
Duminică, 16 iunie, 12:15 / Universitatea Sapienția