Cunoscut în special pentru rolurile sale excentrice atât din filme și seriale, cât și din spectacole de teatru, Geoffrey Rush este unul dintre cei mai aclamați actori ai generației sale. Și-a perfecționat abilitățile în Paris, unde a studiat cu mimă cu Jacques Lecoq, și a jucat pe scena australiană timp de două decenii înainte ca unul dintre primele sale roluri majore în cinema, cel din Strălucire (Shine, r. Scott Hicks, 1996), să-i expună talentul în fața întregii lumi. Ca David Helfgott, pianistul atins de geniu care suferă de o cădere nervoasă devastatoare, dar reușește să se salveze printr-un miracol, Rush e memorabil. Rolul făcut aici e și el un miracol – pentru cine l-a văzut, nu există dubii de ce i-a adus australianului un premiu Oscar și numeroase alte distincții de top, precum și faima internațională.
Ulterior, după cum era de așteptat, cariera sa a explodat. Până în prezent, i-au urmat peste 50 de roluri, dintre care trei nominalizate la Oscar, toate pentru interpretarea unor figuri istorice: Philip Henslowe, managerul de teatru înglodat în datorii din Shakespeare îndrăgostit (Shakespeare in Love, r. John Madden, 1999); Marchizul de Sade în drama biografică Quills (r. Philip Kaufman, 2000), bazat pe piesa omonimă a lui Doug Wright, și Lionel Logue, logopedul care l-a ajutat pe Regele George al VI-a cu problemele sale de vorbire, în Discursul Regelui (The King’s Speech, r. Tom Hooper, 2010). Primul și cel din urmă au câștigat și premiile pentru Cel mai bun film – o dovadă a scenariilor alese pe sprânceană.
Rush a obținut și un premiu Emmy pentru rolul protagonistului din The Life and Death of Peter Sellers (r. Stephen Hopkins, 2004), o adaptare a cărții lui Roger Lewis despre viața actorului cunoscut din comedia iconică Petrecerea și pentru interpretarea Inspectorului Clouseau în seria Pantera Roz. A câștigat și un premiu Tony în 2009, jucându-l pe monarhul muribund Berenger I din piesa absurdă a dramaturgului de origine română Eugène Ionesco, Regele moare, atingând astfel recunoașterea supremă cu care se poate mândri un actor, așa numita Triple Crown of Acting (Oscar-Emmy-Tony). Este unul dintre cei doar 24 de actori din lume care au reușit acest hat-trick, galeria lui de premii incluzând totodată două Globuri de Aur și trei Premii BAFTA. Geoffrey Rush face parte și din universul Piraților din Caraibe, unde l-a interpretat pe Căpitanul Hector Barbossa, principalul antagonist al francizei.
Rolurile sale îi necesită adesea fața expresivă și vocea distinctă, iar abordarea sa actoricească datorează mult tradițiilor teatrului fizic – prezența sa devine centrală filmelor în care apare. Că a reușit să facă față fiecărei provocări cu aceeași dedicație nu face decât să ateste calitățile sale remarcabile. Un actor de anvergura unor Marlon Brando și Robert De Niro, Geoffrey Rush nu-și însușește personajul pe care îl joacă, ci devine el.
Actorul va primi Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala de închidere TIFF.22, care va avea loc mâine, pe 17 iunie, de la 21:00 la Teatrul Național, iar în această seară va fi prezent la proiecția Strălucire, care va începe la 19:00 la Casa de Cultură a Studenților.