În cadrul TIFF, în perioada 9-18 iunie, între orele 10:00 si 18:00, se pot vizita gratuit cele 3 noi expoziții din cadrul Muzeului de Artă din Piața Unirii și pe Bulevardul Eroilor.
Petruț Călinescu suprinde în Mândrie și beton transformarea satelor din nordul României, în special din Țara Orașului. Expoziția evidențiază migratia accentuată a țăranilor români, plecați la muncă în străinătate și descrie realitatea mediului rural autohton.
22 De ani de afișe TIFF prezintă participanților toate afișele reprezentative celor 22 de ediții ale festivalului.
Expoziția O întâmplare cu jazz, concepută de Mircea Albuțiu, înfățișează imagini reprezentative ale dansatoarei și coregrafei Miriam Răducanu. Realizată în perioada 2016-2021, creația este rodul prieteniei dintre cei doi dansatori și prezintă subiectul din fața camerei, dar și pe cel din spatele acesteia. Scurtmetrajul O întâmplare cu Jazz / Without Expectations va fi, de asemenea, proiectat în cadrul TIFF.
Am fost întâmpinați de către Mircea Albuțiu, care ne-a descris entuziasmat procesul creației sale si ne-a arătat fiecare fotografie în parte, punând accent pe cele preferate. „Asta era scena pe care lucra Lari și aici, în stânga, era peretele ăsta negru din spațiul de teatru, unde Miriam Răducanu și-a luat poziția și a început să creeze acest personaj”.
Mircea Albuțiu ne-a povestit despre modul în care și-a luat repede aparatul de fotografiat, a făcut un cadru, după care a fugit la camera video, pentru a filma vreo douăzeci de secunde din performance-ul artistei. Ceea ce a rezultat a fost materialul pe care Mircea îl descrie ca fiind puternic. „Nu este un simplu document, ci mai degrabă un medicament”. Artistul afirmă că Miriam Răducanu a fost o persoană care și-a extras seva din artă, acesta fiind un mod de supraviețuire.
De-a lungul experientei sale in backstage, acesta a surprins atât momente pozitive, cât și momente negative din viața artiștilor, care dau dovada unei voințe de fier: „Dansatorii ies din scenă, intră în backstage, îi dor picioarele, spatele, și au cateva secunde să își revină și să intre înapoi pe scenă cu un zâmbet impecabil”. Viața dură a artiștilor este perfect sumarizată în prefața cărții rezultată în urma a 8 ani de muncă prin mărturia „absolut tulburătoare” a Mihaelei Varlan.
În aceste săli, am experimentat o varietate uimitoare de stiluri, tehnici și perspective, care ne-au arătat puterea artei de a ne schimba perspectiva și de a ne conecta cu emoțiile noastre cele mai adânci. Am descoperit că arta este o limbă universală, care transcende barierele culturale și ne aduce împreună ca ființe umane.
Îl puteți întâmpina pe domnul Albuțiu la ora 16:30 în ziua de miercuri, 14 iunie, la Meet The Artist în incinta Muzeului de Artă.
Text realizat de Sophia Blaga & Ilie Balan.